Évente négyszer terem, portóihoz hasonló íze van, mi az?
A technológia fejlődésével idegen tájakon őshonos gyümölcsök és zöldségeket is lehet hazánkban fogyasztani, estleg termeszteni. A következő ilyen növény az Európában gyakorlatilag alig ismert jaboticaba (zsabotikába) lehet, amit Braziliában egy évben négyszer szüretelnek.
Az élelmiszerfogyasztás egyre hangsúlyosabb szerepet kap az életünkben. A tudatos vásárlók a minőségre és a gazdaságosságra törekednek, de számos alkalommal olyan új alapanyagokat is bevisznek a konyhába, ami esetleg egy kicsit feldobja a repertoárt. Szintén fontos lehet a jövőre nézve, hogy a Föld népessége egyre jobban növekszik, így az élelem mennyisége is hangsúlyosabb a mai világban. Ahogy már írtuk, millióknak lehet életmentő alternatíva az Etióp hamis banán, itt olvasható a cikkünk.
Jaboticaba
A jövőben szintén meghatározó lehet egy olyan gyümölcs, ami egy évben akár négyszer is terem, így állandó bevételt tud adnia termelőknek. Nagyon népszerű íze és álaga miatt a Brazíliában és Ausztráliában honos egzotikus gyümölcs, a jaboticaba (zsabotikába). A freshplaza.com hírportál röviden bemutatotta egy Európában egyelőre szinte teljesen ismeretlen, de kellemes, édes-savanykás ízű, fekete vagy lilás-vörös bogyós gyümölcsöt, ami közvetlenül a fa törzsére, illetve ágaira tapadva fejlődik ki.
Sok csapadék, 10 év várakozás
Brazil szőlőfának is nevezik a növényt, ami a trópusi és szubtrópusi termőhelyeken érzi a legjobban magát, tehát nagyon csapadékigényes. Ez azt is jelenti, hogy az éhinséggel sújtott területeken, ahol jellemzően kevés a csapadék, ott a jaboticaba sem adhat elegendő gyümölcsöt, illetve
a fa termőre fordulása viszonylag lassú, mintegy 10 évet vesz igénybe.
A jaboticaba rendkívül rövid termőidővel rendelkezik.
Míg Ausztráliában elsősorban csak két termés volt, a legnagyobb termés november körül, majd a második virágzás február körül, addig Brazíliában, ahol több csapadék és víz jut a fáknak, egész évben több gyümölcs terem, négy szürettel szoktak számolni az ottani termesztők.
Fogyasztása
Azoknak, akik még nem kóstolták a jaboticabát, a forgalmazásával foglalkozó ausztrál Rohan Bicknell igazgató úgy jellemezte, hogy általában 1-2 magot tartalmaz, amelyek harapáskor keserűek, a gyümölcsből pedig zselét, lekvárt, gyümölcslevet vagy bort is lehet készíteni, és remek kiegészítő, ha feldarabolják és pezsgős italba préselik.
“Édes-fanyar íze van; a belseje nagyon zselés és édes, a külseje, a héja pedig a végén egy kicsit savanykás” – mondta Bicknell. “Ez hozza azt a portói ízt, amikor együtt fogyasztjuk. De sokan nem is eszik meg a héját, ehelyett inkább beleharapnak a héjába, és kinyomják a belső részét, és kizárólag a magját köpik ki.”
Ausztráliában a jaboticaba kelendősége egy időben visszaesett, amit a termesztők szerint a túlzott fogyasztás okozhatta. Egyszerűen ráuntak egy kicsit az emberek, de most úgy tűnik, hogy újra sláger lesz a piacokon, és bízunk benne, hogy a gyümölcs hamarosan betörhet az európai piacra is. Mi már nagyon várjuk!
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Putyinék bárkivel tárgyalnak, csak Zelenszkijjel nem, a CIA igazgatója szerint az év végére győzhetnek az oroszok
A Titanic 1912-es tragédiáját okozó jéghegy lehet ezen a hátborzongató fotón
Kifordult a Hold belseje – Így lett olyan, amilyennek ma ismerjük
A 15. században indult spanyol inkvizíció nem ok nélkül a történelem egyik legsötétebb időszaka
Az orosz hiperszonikus rakéták 5 perc alatt elérnék Kijevet
Durva: ez történik, ha a sziámi ikerpár egyik tagja meghal, de a másik tovább él