A görögdinnye jótékony hatásai

A görögdinnye sokkal többet kínál számunkra, mint csupán egy frissítő nyári csemege. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma kiváló alternatív nassolni valóvá teszik. Vitamin, ásványi anyag és kitűnő béta-karotinforrás. A görögdinnye magolaj számos felhasználási lehetőséggel kecsegtet.  

Alacsony kalóriatartalmú finomság

100 g görögdinnye 30 kcal-t tartalmaz. Közel 92 % víz. 7,55 % szénhidrátot tartalmaz, ebből 6,2 % cukor és 0,4 % élelmi rost. Édes ízét olyan cukrok kombinációja adja, mint a glükóz, szacharóz és fruktóz.

A görögdinnye magas glikémiás indexű (80). De egy adag olyan kevés szénhidrátot tartalmaz, hogy glikémiás terhelése mindössze 5.

A görögdinnye egy sor értékes anyag forrása

A C-vitamin mellett B-vitaminok, különösen B1 és B6, valamint ásványi anyagok, például kálium és magnézium forrása. Ezen túl tartalmaz karotinoidokat, citrullint, flavonoidokkal és fenolos vegyületeket. A görögdinnye gazdag béta-karotinforrás.

Az antioxidáns tulajdonságain túl, a béta-karotin az A-vitamin prekurzoraként működik. A béta-karotinban gazdag étrend csökkentheti az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

A likopin erős antioxidáns hatással rendelkezik. Hatékonyan véd az oxidatív stressz és a gyulladások ellen, valamint potenciális daganatellenes aktivitást mutat (prosztata, emlő, vastagbél, méhnyálkahártya, tüdő, szájüregi és hasnyálmirigy). A likopin adja a görögdinnye vagy a paradicsom jól ismert piros színét.

A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.

A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg- és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.

Kiváló L-citrullin forrás

Az L-citrullin (0,9-5 mg/kg a friss gyümölcsben), egy semleges alfa-aminosav. Az L-citrullin a fehérjeszintézishez szükséges esszenciális aminosav L-arginin prekurzora.

A görögdinnye és antioxidáns vegyületei

Számos kutatás középpontjában a görögdinnyében megtalálható különböző, antioxidáns hatású anyagokban rejlő egészségügyi potenciál állt. Így vizsgálták például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az öregedéssel összefüggő betegségeket, az elhízást, a cukorbetegséget és a daganatellenes hatásokat. A kutatók is megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség ezen a területen.

Görögdinnye magolaj lehetséges felhasználási területei

A görögdinnye magvak táplálkozási szempontból értékes olajokat tartalmaznak. A görögdinnye magolaj összetétele (trigliceridek, a telített zsírsavak és a többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak) kielégíti a főző, kozmetikai és terápiás olajokkal szemben támasztott igényeket.

keksz_5 masodperces szabaly
Read alsoAz 5 másodperces szabály – igaz vagy csak városi legenda?

Source: