A görögdinnye jótékony hatásai
A görögdinnye sokkal többet kínál számunkra, mint csupán egy frissítő nyári csemege. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma kiváló alternatív nassolni valóvá teszik. Vitamin, ásványi anyag és kitűnő béta-karotinforrás. A görögdinnye magolaj számos felhasználási lehetőséggel kecsegtet.
Alacsony kalóriatartalmú finomság
100 g görögdinnye 30 kcal-t tartalmaz. Közel 92 % víz. 7,55 % szénhidrátot tartalmaz, ebből 6,2 % cukor és 0,4 % élelmi rost. Édes ízét olyan cukrok kombinációja adja, mint a glükóz, szacharóz és fruktóz.
A görögdinnye magas glikémiás indexű (80). De egy adag olyan kevés szénhidrátot tartalmaz, hogy glikémiás terhelése mindössze 5.
A görögdinnye egy sor értékes anyag forrása
A C-vitamin mellett B-vitaminok, különösen B1 és B6, valamint ásványi anyagok, például kálium és magnézium forrása. Ezen túl tartalmaz karotinoidokat, citrullint, flavonoidokkal és fenolos vegyületeket. A görögdinnye gazdag béta-karotinforrás.
Az antioxidáns tulajdonságain túl, a béta-karotin az A-vitamin prekurzoraként működik. A béta-karotinban gazdag étrend csökkentheti az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
A likopin erős antioxidáns hatással rendelkezik. Hatékonyan véd az oxidatív stressz és a gyulladások ellen, valamint potenciális daganatellenes aktivitást mutat (prosztata, emlő, vastagbél, méhnyálkahártya, tüdő, szájüregi és hasnyálmirigy). A likopin adja a görögdinnye vagy a paradicsom jól ismert piros színét.
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg- és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.
Kiváló L-citrullin forrás
Az L-citrullin (0,9-5 mg/kg a friss gyümölcsben), egy semleges alfa-aminosav. Az L-citrullin a fehérjeszintézishez szükséges esszenciális aminosav L-arginin prekurzora.
A görögdinnye és antioxidáns vegyületei
Számos kutatás középpontjában a görögdinnyében megtalálható különböző, antioxidáns hatású anyagokban rejlő egészségügyi potenciál állt. Így vizsgálták például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az öregedéssel összefüggő betegségeket, az elhízást, a cukorbetegséget és a daganatellenes hatásokat. A kutatók is megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség ezen a területen.
Görögdinnye magolaj lehetséges felhasználási területei
A görögdinnye magvak táplálkozási szempontból értékes olajokat tartalmaznak. A görögdinnye magolaj összetétele (trigliceridek, a telített zsírsavak és a többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak) kielégíti a főző, kozmetikai és terápiás olajokkal szemben támasztott igényeket.
Érdemes elolvasniAz 5 másodperces szabály – igaz vagy csak városi legenda?
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Ez a világ legveszélyesebb gyümölcse: teljesen ártalmatlannak tűnik, miközben halálos mérget rejt magában
Akár egy kisebb vagyonba is kerülhet idén a karácsonyfa!
4 évig őrizte az „aranyrögöt”, mire kiderült, hogy még annál is értékesebb
Nagy különbséget tárt fel a szexuális vágyakkal foglalkozó nemek közti kutatás
Mi lenne, ha víz alatti légzésre is képesek lennénk?
A magyar animációs filmprojekt elnyerte az Európai Tanács anyagi támogatását