A görögdinnye sokkal többet kínál számunkra, mint csupán egy frissítő nyári csemege. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma kiváló alternatív nassolni valóvá teszik. Vitamin, ásványi anyag és kitűnő béta-karotinforrás. A görögdinnye magolaj számos felhasználási lehetőséggel kecsegtet.
100 g görögdinnye 30 kcal-t tartalmaz. Közel 92 % víz. 7,55 % szénhidrátot tartalmaz, ebből 6,2 % cukor és 0,4 % élelmi rost. Édes ízét olyan cukrok kombinációja adja, mint a glükóz, szacharóz és fruktóz.
A görögdinnye magas glikémiás indexű (80). De egy adag olyan kevés szénhidrátot tartalmaz, hogy glikémiás terhelése mindössze 5.
A C-vitamin mellett B-vitaminok, különösen B1 és B6, valamint ásványi anyagok, például kálium és magnézium forrása. Ezen túl tartalmaz karotinoidokat, citrullint, flavonoidokkal és fenolos vegyületeket. A görögdinnye gazdag béta-karotinforrás.
Az antioxidáns tulajdonságain túl, a béta-karotin az A-vitamin prekurzoraként működik. A béta-karotinban gazdag étrend csökkentheti az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
A likopin erős antioxidáns hatással rendelkezik. Hatékonyan véd az oxidatív stressz és a gyulladások ellen, valamint potenciális daganatellenes aktivitást mutat (prosztata, emlő, vastagbél, méhnyálkahártya, tüdő, szájüregi és hasnyálmirigy). A likopin adja a görögdinnye vagy a paradicsom jól ismert piros színét.
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg- és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.
Az L-citrullin (0,9-5 mg/kg a friss gyümölcsben), egy semleges alfa-aminosav. Az L-citrullin a fehérjeszintézishez szükséges esszenciális aminosav L-arginin prekurzora.
Számos kutatás középpontjában a görögdinnyében megtalálható különböző, antioxidáns hatású anyagokban rejlő egészségügyi potenciál állt. Így vizsgálták például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az öregedéssel összefüggő betegségeket, az elhízást, a cukorbetegséget és a daganatellenes hatásokat. A kutatók is megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség ezen a területen.
A görögdinnye magvak táplálkozási szempontból értékes olajokat tartalmaznak. A görögdinnye magolaj összetétele (trigliceridek, a telített zsírsavak és a többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak) kielégíti a főző, kozmetikai és terápiás olajokkal szemben támasztott igényeket.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |