Az ételekkel bevitt nagy mennyiségű zsír megtörheti az agy kalóriaszabályozását
Rengeteg okunk van arra, hogy korlátozzuk a zsír mennyiségét az étrendünkben. Egy új tanulmány szerint pedig egy újabb bejegyzéssel bővíthetjük a listát. A magas zsírtartalmú étrend megzavarhatja az agyunk azon képességét, hogy szabályozza a kalóriabevitelt.
Patkányokon végzett kísérletek során a tudósok megállapították, hogy magas zsír- és kalóriatartalmú étrend mellett az agy és a bél közötti jelátviteli útvonal megsérül. Így az már nem szabályozza úgy a kalóriafogyasztást, ahogyan kellene. Ennek az útvonalnak a kulcsai az agyban található csillag alakú sejtek, az asztrociták. Ezek normális esetben úgy reagálnak a sok zsír és kalória elfogyasztására, hogy fékezik a táplálékfelvételt. Ezzel kiegyensúlyozzák a bevitt mennyiséget, magyarázza a Science Alert.
“Idővel úgy tűnik, hogy az asztrociták érzéketlenné válnak a magas zsírtartalmú ételekkel szemben” – mondja Kirsteen Browning, a Penn State College of Medicine ideg- és viselkedéstudományi professzora.
“Körülbelül 10-14 napos magas zsír- és kalóriatartalmú étrend után úgy tűnik, hogy az asztrociták nem reagálnak, és az agy kalóriabevitel szabályozására való képessége elveszni látszik. Ez megzavarja a gyomor felé irányuló jelátvitelt, és késlelteti a gyomor kiürülését.”
A kutatásban használt rágcsálókat csoportokra osztották, és 1, 3, 5 vagy 14 napig magas zsír- és kalóriatartalmú, illetve normál étrend alapján etették őket. A táplálékfelvétel és a testsúly rögzítése mellett a csapat genetikai szerkesztési technikákat is alkalmazott, hogy célba vegyen és nyomon kövessen bizonyos idegi áramköröket, beleértve az asztrocitákat is.
Az agytörzsben lévő asztrociták gátlásával a kutatók képesek voltak összekapcsolni ezeket a sejteket a csökkent bél-agy kommunikációval és a táplálékfelvétel szabályozásának hiányával, ami normális esetben a magas zsírtartalmú étrend első 3-5 napja alatt következne be. Azt találták, hogy a gátolt asztrociták utánozták azt, ami a normál egerekkel történt egy-két hét magas zsírtartalmú étrend után. Még nem biztos, hogy pontosan hogyan szabályozzák az asztrociták azt, ami a bélben történik, de egyértelmű a kapcsolat.
“Még nem tudjuk, hogy az asztrocita-aktivitás és a jelátviteli mechanizmus elvesztése a túlevés oka, vagy az a túlevésre válaszul következik be” – mondja Browning.
[hm_embed link=”https://hellomagyar.hu/2023/01/31/7000-eves-leletanyag-is-felszinre-kerult-egy-magyarorszagi-vasutfejlesztes-soran/” ][/hm_embed]
Source: Science Alert
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Orosz diplomata: Lengyelország is célponttá válik
Caravaggio, a bajkeverő itáliai művész, aki szó szerint meghalt a művészetért
Putyin egyik csatlósa szerint 2030-ra megsemmisítik a NATO-t
Elszenesedett tekercsek árulták el a legendás filozófus, Platón sírjának hollétét
Szepesvár: a Magyar Királyság egyik legnagyobb területű vára, mely megúszta az összes várrombolási kísérletet, de a pálinkafőzésben odaveszett
Így került át a London Bridge az Egyesült Államokba