Egy friss tanulmány szerint a népszerű égetett szesz kifejezetten jótékony hatással lehet hosszú távon. Mutatjuk a részleteket!
A legfrissebb kutatások adatai szerint Skócia nemzeti italának, a whiskynek az összetevői segíthetnek megőrizni a bőr egészségét, írja a SkyNews.
Az italban lévő összetevők ugyanis képesek lehetnek csökkenteni a bőr kipirosodását és puffadtságát. Már olyan szépségipari termékeket gyártó cég is van, amely saját termékeiben is használja a szükséges összetevőket.
A kedvező hatások között megjelenik a gyulladás és duzzanat csökkentése, a bőrpír csillapítása. De általában is segít a kedvezőtlen környezeti behatásokból származó következmények elleni küzdelemben.
Az aberdeeni Robert Gordon Egyetem (RGU) Gyógyszerészeti és Élettudományi Iskolájának kutatása arra a következtetésre jutott, hogy a whiskykészítési folyamat pot ale nevű maradéka antioxidáns hatással bír. Ez pedig sokat segít a bőrápolásban.
Egy bőrápoló cég már ki is használja
Kutatásuk kulcsfontosságú eredménye, hogy a whiskyből származó tápanyagokat és polifenolokat bőrápoló termékekben kezdték el használni. A tudósok szerint egyértelmű, hogy ez az első alkalom, amikor a whisky melléktermékeit használják a sejtek antioxidáns kapacitásának fejlesztésére.
A skóciai Inverness-ben működő, természetes bőrápoló termékeket gyártó cég, a Zaza & Cruz részt vett a vizsgálatban. Mostanra pedig használják is termékeikben az összetevőket. A cég alapítója, Rebecca Hastings a tesztekhez használt mintákat egy vidéki kisvárosban található helyi lepárlótól szerezte be, miután megkereséseit az összes többi helyen elutasították.
Az egyetem kutatásait egyébként azok a japán tanulmányok inspirálták, amelyek már az 1970-es években kimutatták, hogy a szaké nevű italnak is vannak olyan melléktermékei, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a bőrre.
Carlos Fernandez, a kutatást vezető egyetem tanára és a projekt kutatója elmondta: “Egyetemünk csapata nagyszerű partnerséget alakított ki a Zaza & Cruz-szal. Ezt tükrözi az a két sikeres kutatási projekt, amelyek a whiskyből származó pot ale antioxidáns hatását vizsgálják az egészségügyben.”
Rebecca Hastings hozzátette, az egyetem csapatának tapasztalatai nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a bőrápoló termékeket gyártó cég bizalommal használhassa az új alapanyagokat.
Érdemes elolvasniA mentolos cigi után itt az új probléma: a mangós marihuána
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban
Putyin hajlandó lezárni a háborút, de ez korántsem ilyen egyszerű
Tudod, mi a barbakán? Megmutatjuk a megmaradt magyarországi barbakánokat
Magyarország nagyon szomorú statisztikában világelső