Egy friss tanulmány szerint a népszerű égetett szesz kifejezetten jótékony hatással lehet hosszú távon. Mutatjuk a részleteket!
A legfrissebb kutatások adatai szerint Skócia nemzeti italának, a whiskynek az összetevői segíthetnek megőrizni a bőr egészségét, írja a SkyNews.
Az italban lévő összetevők ugyanis képesek lehetnek csökkenteni a bőr kipirosodását és puffadtságát. Már olyan szépségipari termékeket gyártó cég is van, amely saját termékeiben is használja a szükséges összetevőket.
A kedvező hatások között megjelenik a gyulladás és duzzanat csökkentése, a bőrpír csillapítása. De általában is segít a kedvezőtlen környezeti behatásokból származó következmények elleni küzdelemben.
Az aberdeeni Robert Gordon Egyetem (RGU) Gyógyszerészeti és Élettudományi Iskolájának kutatása arra a következtetésre jutott, hogy a whiskykészítési folyamat pot ale nevű maradéka antioxidáns hatással bír. Ez pedig sokat segít a bőrápolásban.
Kutatásuk kulcsfontosságú eredménye, hogy a whiskyből származó tápanyagokat és polifenolokat bőrápoló termékekben kezdték el használni. A tudósok szerint egyértelmű, hogy ez az első alkalom, amikor a whisky melléktermékeit használják a sejtek antioxidáns kapacitásának fejlesztésére.
A skóciai Inverness-ben működő, természetes bőrápoló termékeket gyártó cég, a Zaza & Cruz részt vett a vizsgálatban. Mostanra pedig használják is termékeikben az összetevőket. A cég alapítója, Rebecca Hastings a tesztekhez használt mintákat egy vidéki kisvárosban található helyi lepárlótól szerezte be, miután megkereséseit az összes többi helyen elutasították.
Az egyetem kutatásait egyébként azok a japán tanulmányok inspirálták, amelyek már az 1970-es években kimutatták, hogy a szaké nevű italnak is vannak olyan melléktermékei, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a bőrre.
Carlos Fernandez, a kutatást vezető egyetem tanára és a projekt kutatója elmondta: “Egyetemünk csapata nagyszerű partnerséget alakított ki a Zaza & Cruz-szal. Ezt tükrözi az a két sikeres kutatási projekt, amelyek a whiskyből származó pot ale antioxidáns hatását vizsgálják az egészségügyben.”
Rebecca Hastings hozzátette, az egyetem csapatának tapasztalatai nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a bőrápoló termékeket gyártó cég bizalommal használhassa az új alapanyagokat.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |