Programajánló: Furmint Február Nagykóstoló, ahol 200 furmint tétel kóstolható
A Furmint Február programsorozat legfontosabb eseménye a február eleji Furmint Február Nagykóstoló, ahol 200 Furmint tétel kóstolható.
Furmint Február
Kézdy Dániel másfél évtizede nagyon álmodott, amikor megalapította a Furmint Február rendezvényt. Ami mára – túlzás nélkül állíthatjuk – az egyik legkomolyabb borszakmai esemény lett Magyarországon, a Kárpát-medencében. Sőt, olyan nemzetközi méretű programsorozattá vált, hogy Londonban történetesen Master of Wine-ok tartanak nagyon komoly szakmai kóstolókat ezen apropóból – nemzetközileg is előszeretettel, elismerően beszélnek, írnak róla!
A borokat maguk a borászok mutatják be, akik nagy örömmel mesélnek a fajtához fűződő élményeikről, szakmai kihívásairól, sikereikről, mesélik el azt, mit jelent számunkra ez a különleges szőlőfajta. A 15. Furmint Február Nagykóstolóra a borászatok túlnyomó része – nem meglepő módon – a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is számos borászat képviseli. Ezen felül lesznek máshonnan érkező különlegességek is.
A Furmint fajta
A Furmint az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtánk, amelyet közel 4000 hektáron termesztenek mai Magyarország területén, ekképp egyik leggyakrabban ültetett fehérszőlő fajtánk. Szinte bizonyos, hogy a fajta eredete Magyarország, és ezen belül is vélhetően a Tokaji borvidék.
Az első említésében ugyan találhatóak eltérések, 1571-es és 1623-as dátumokkal jegyzik a borvidéken. Fontos fajta volt, szinte az egész országban elterjedt egy időben, illetve történelmi borvidékeinken, így például a Szerémségben vagy Őrvidéken is megtalálható. A Gouais blanc (Hajnos) őshonos Kárpát-medencei fajtával áll rokonságban, ezért a Rajnai rizling és a Chardonnay rokona is.
A Furmint egy nagyon sokoldalú szőlőfajta, a fajta magas minőséget képvisel és rendkívül sokszínű stílusban készülhet bor belőle. Száraz fehérborként és pezsgő alapanyagként is bizonyított már, botritiszes nemes borok, főképp a Szamorodni és az Aszú, illetve a kifejezetten magas cukortartalommal rendelkező Eszencia alapjaként pedig talán senkinek nem kell bemutatni. Ennek megfelelően a mindennapi és ünnepi felhasználása is nagyon változatos.
Furmint Február Nagykóstoló
Időpont: 2025. február 13. (csütörtök), 16 óra
Helyszín: Hagyományok Háza (Budai Vígadó · I. ker., Corvin tér 8.)
Kedvezményes elővételes jegyek február 12-e, szerdáig kaphatók! Jegyvásárlás itt.
Ez is érdekes lehet:
- BORUM 2025: Erdély ad otthont idén a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumának – részletek itt
- Te kinyitnád az 1650 éves borosüveget, amely a legrégebbi a világon?
Source: –kjgábor–
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
50-nel magasabb IQ-ja volt, mint Einsteinnek, mégis borzalmas életét élt
Trump: Ukrajna egy napon orosz lehet
Így néz ki egy ember 1000 év múlva – a tudósok megdöbbentő jóslatai
Római kori titkok a Balaton körül: a tó stratégiai, gazdasági jelentősége és rejtett kincsei
Rijád a szárnyaló modernitás és az ősi tradíciók lenyűgöző ötvözete – Szaúd-Arábiában jártunk
Miért pislog a miskolci kocsonya? – itt a Miskolci Kocsonyafesztivál!