Nagyot nézel, ha meglátod, mennyibe kerülnek kedvenc nyári ételeink idén
Az idén a fesztiválokra és strandokra látogatóknak még mélyebben a pénztárcájukba kell nyúljanak idén. Legyen szó hamburgerről, lángosról vagy akár fagylaltról, a kedvenc szezonális ételeink ára tovább emelkedett.
Az utcai ételek inflációja keményen sújt
Horváth Zoltán, a Food Truck Show alapítója szerint egy középkategóriás street food étel és egy ital ára átlagosan 3000 forint körül mozog. A prémium minőségű ételekért és italokért azonban könnyen 5000 forintot vagy ennél is többet fizethetünk. Egy hamburger ára jelenleg 2900 és 3500 forint között mozog, a minőségtől és a helytől függően — írja a Portfolio.
Az V. kerületben egy ikonikus magyar lángos ára 2900 és 4900 forint között mozog a feltétektől függően. Bár a hagyományos fokhagymás változat továbbra is népszerű, egyre több helyen jelennek meg különleges változatok, például füstölt lazaccal felturbózva.
Balatonnál sincs menekvés az árak elől
A közkedvelt nyári úti cél, a Balaton sem ússza meg az áremelkedést. Az ezer forintos lángos sajnos már a múlté. A sima vagy fokhagymás változat most legalább 1300 forintba kerül, míg a sajt-tejfölös kedvenc ára elérheti a 2100 forintot, attól függően, pontosan hol vásároljuk a tó partján.
A fagylaltok kedvelőinek is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Egy minőségi gombóc ára manapság többnyire 550 és 650 forint között alakul — mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke. Hozzátette, hogy az 500 forint alatti árak gyakran gyengébb minőséget vagy kevésbé nívós helyszíneket jeleznek.
“Az olyan alapanyagok, mint a csokoládé, a tejtermékek vagy a pisztácia drágulása jelentősen megemelte az előállítási költségeket” – magyarázta Erdélyi. Egy kilogramm jó minőségű csokoládé ára 8000–10000 forint, míg egy kilogramm 100%-os pisztácia paszta akár 25 000 forintba is kerülhet, így már egy pisztáciás gombóc alapanyagára is 150 forint körül alakul.
A drágulás hátterében: infláció és munkaerőhiány

A fagylalt idén is drága Magyarországon. Fotó: depositphotos.com
A meredek ételár-emelkedés mögött nemcsak a globális infláció és az alapanyag-drágulás áll, hanem a vendéglátóipart sújtó munkaerőhiány is. Erdélyi arra figyelmeztetett, hogy még az olyan alapvető munkakörök esetében is, mint a mosogatás vagy takarítás, egyre nehezebb megbízható dolgozót találni. Bár a szezonális munkavállalás esetén napi 2900 forintos kedvezményes munkáltatói közteher lenne érvényesíthető, a vendéglátás nem tartozik a kedvezményezett kategóriák közé, így a munkáltatóknak a 4400 forintos normál napi díjat kell fizetniük.
Szerencsére azért ennek ellenére akadnak bíztató jelek is. „A helyzet nem romlott tavalyhoz képest, sőt, a fogyasztói költési hajlandóság valamelyest nőtt” – mondta Horváth. Hozzátette, hogy a nyári fesztiválmunkák továbbra is vonzóak a fiatalok, különösen a diákok számára. Ez egyedi környezet: egyszerre munka és élmény – és a fiatal munkavállalók lelkesedése biztató.
„Kötéltáncot járnak” az árusok
Bár az ágazat továbbra is nagy nyomás alatt van, a szereplők szerint egyelőre nem fenyeget összeomlás. Horváth szerint „ugyanúgy kötéltáncot járunk, mint sok más szektorban. De amíg a helyzet nem romlik tovább, elkerülhető az összeomlás.”
A látogatók számára tehát az üzenet világos: a magyar nyári ételkultúra továbbra is élvezhető, de mélyebben kell érte a zsebbe nyúlni.
Ha ezt a cikket angolul is szeretnéd elolvasni vagy megosztani, kattints ide: Daily News Hungary
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy új felmérés szerint Budapest az egyik legkevésbé gyerekbarát város Európában
Korábban nyitnak a strandok és élményfürdők a hatalmas hőség miatt
MI-vel fedeztek fel egy 5 ezer éves, elveszett civilizációt a világ legnagyobb sivatagában
A Grand Canyonban talált 500 millió éves kőzetminták átírhatják a Föld fejlődésének történetét
Az év legnagyobb jógaeseményére kerül sor Budapesten
A világ legősibb piramisát lehet, hogy nem is emberek építették