• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Csontos Bálint Csontos Bálint · 2025.07.24.
· Kult+Múlt

Így ettek a történelem nagy seregei: Légiós lepény, kuruc szalonna, brit konzerv

Seregek élelmezése háború napi étel ital francia brit római kuruc

Az emberi történelem legnagyobb hadseregei nemcsak fegyvereikről és taktikai tudásukról voltak híresek, hanem arról is, milyen ételekkel tartották fenn katonáikat a harcok alatt. A római légiósoktól a Fekete Seregen át egészen a kurucokig és a napóleoni csapatokig –így nézett ki a katonák mindennapi étlapja a különböző korszakokban.

Római légiósok: kása, bor, olíva

A római hadsereg egyik erőssége az ellátás megbízhatósága volt. Egy légiós napi fejadagja 0,5–1 kg gabonából (leggyakrabban búzából) állt, amit maguk daráltak le és lepényként vagy kásaként (puls) fogyasztottak. Ehhez jött egy kevés sajt, olívaolaj, bor és időnként füstölt vagy sózott hús. A bor vízzel hígítva alapvető folyadék volt, míg a hús inkább jutalomként vagy hadizsákmányból került a tányérra. A katonák maguk főztek, kis csoportokban (contubernium), így a főzés is a napi rutin része volt.

római sereg bor amfora étel tárolás

A római seregek gyakran agyagamforákban tárolták és szállították az ellátmányt – hasonló típusú edények százait tárták fel Pompejiben is. Forrás:  Commonists / Wikimedia Commons

Napóleon csapatai: kenyér, hús, bor – és a konzerv születése

Napóleon hadseregeinek étrendje egyszerre volt bőséges és kiszolgáltatott a logisztikai káosznak. A napi fejadag hivatalosan 750 gramm kenyér, 250 gramm hús, kevés bab vagy rizs, bor és só volt. A francia hadjáratok alatt azonban gyakori volt a fosztogatás és az éhezés. A császár élelmezési gondjai miatt 1795-ben díjat ajánlott annak, aki tartósítható, szállítható ételt tud előállítani: így született meg Nicolas Appert találmánya, a hőkezelt konzerv, amely évtizedekkel később forradalmasította a hadi ellátást.

A Brit Birodalom katonái: húsos konzerv, liszt, tea

A brit hadsereg a 19. században és a két világháború idején is híres volt a jól szervezett ellátásáról, még ha a katonák nem is mindig voltak elégedettek. Az 1880-as évektől kezdve a katonák napi adagja jellemzően tartalmazott 450 gramm húst (sült vagy konzerv formában), 500 gramm kenyeret vagy kekszet, valamint zöldséget (szárított borsót, babot). A brit hadsereg ikonikus eledele a „bully beef” (konzervált marhahús) lett, amit gyakran tálaltak zöldségkonzervvel vagy főtt rizzsel. A tea mindennapos volt – cukorral és sűrített tejjel –, és a morál szempontjából elengedhetetlen.

Így nézhetett ki egy korabeli, 18.századi katona étrendje:

Rákóczi szabadságharc katonái: kenyér, szalonna, gulyás

A kuruc seregek ellátása esetleges volt, de nem teljesen szervezetlen. A katonák napi fejadagja 2 font (kb. 80 dkg) komiszkenyér és fél font (20–25 dkg) marhahús volt, amit gyakran saját zsoldjukból fizettek. Italként bort vagy pálinkát is kaptak – a víz helyett ez sokszor egészségügyi okból is fontos volt. Egy 12 fős csoport közösen főzött bográcsban, jellemzően húst, vagy hagymás, liszttel sűrített húslevest.

kuruc sereg bogrács étel főzés magyar hagyomány

A bográcsban főzés egyszerű és hatékony módszer volt egyszerre több ember ellátására.

Ha épp nem volt hús, lisztből, vízből és kevés zsiradékból készült galuskát ettek. A katonák magukkal hordták saját evőeszközeiket és kulacsaikat, a markotányosoktól pedig gyakran vásároltak hagymát, túrót vagy szalonnát. A fosztogatás és a hiány azonban mindennapos volt: egy 1706-os feljegyzés szerint „a katonák gyakran napokig csak száraz kenyéren élnek, s ha húst kapnak, hidegen és sózva”.

Mátyás király Fekete Serege: katonásan egyszerű

A híres Fekete sereg zsoldosai között sokféle nemzetiségű harcos szolgált: német, cseh, magyar és délszláv katonák. Az ellátásról kevés közvetlen forrás maradt fenn, de a zsoldos hadseregek általában napi kenyéradagot, szalonnát, szárított hüvelyeseket (pl. lencsét), sajtot és bort kaptak. A zsoldpénz egy részét a katonák maguk költhették el, így ha a városok közelében táboroztak, gyakran vásároltak maguknak főtt ételeket vagy húst. A mozgó hadjáratok idején azonban gyakori volt az éhínség és a fosztogatás.

A katonai ellátás mindig is a hadviselés egyik legfontosabb, mégis nehéz része volt. Az egyszerű alapanyagoktól a korszakalkotó találmányokig az élelem biztosítása meghatározta a hadseregek erejét és kitartását. Az éhség, a fosztogatás vagy éppen a jól szervezett ellátás sokszor döntötte el a csaták kimenetelét.

Ez is érdekelhet:

  • Mit ettek az első magyarok a honfoglalás idején?
  • Az 1000 éves arab szakácskönyvben még a másnaposságra is találni megoldást
  • 5 ikonikus magyar étel, amit híres emberekről neveztek el
Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
gasztronómia katonaság történelem
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

  • Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

  • Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

  • NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

  • Tényleg a Balaton a legnagyobb pénznyelő? Mi a helyzet Nyugat-Magyarországon?

  • Évszázadok óta elzárt részt állítanak helyre egy történelmi magyar várban

Kapcsolódó cikkek

2025.07.24.

5+1 dolog, ami a népszerű Hunyadi-sorozatban minden történelmi alapot nélkülöz


Olvasson tovább
Buzz Aldrin holdraszállás bizonyíték fekvő
2025.07.23.

Holdraszállás: Buzz Aldrin tényleg beismerte, hogy kamu az egész?


Olvasson tovább
egyiptomi múmia civilizáció
2025.07.22.

Hátborzongató egyiptomi felfedezés: így gyalázták meg a halottakat az ókorban


Olvasson tovább
Napóleon háború tartósítás hadsereg francia katonák élelmiszer konzerv
2025.07.21.

Napóleon tekintélyes jutalmat kínált: az ebből született találmány pedig ma is ott van minden kamrában


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

Nincs visszaút: a parajdi sóbánya nem nyílik meg többé

Tovább olvasok
Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

Egy éjszaka több millió forintért? Így néz ki a budapesti Kempinski Hotel Corvinus elnöki lakosztálya: videó, képek

Tovább olvasok
Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

Visszavonta egy 11 éves, Magyarországon született kisfiú állampolgárságát Sulyok Tamás köztársasági elnök

Tovább olvasok
NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

NOBU Budapest: A sashimi kultúrája és a japán gasztronómia esszenciája

Tovább olvasok
Tényleg a Balaton a legnagyobb pénznyelő? Mi a helyzet Nyugat-Magyarországon?

Tényleg a Balaton a legnagyobb pénznyelő? Mi a helyzet Nyugat-Magyarországon?

Tovább olvasok
Évszázadok óta elzárt részt állítanak helyre egy történelmi magyar várban

Évszázadok óta elzárt részt állítanak helyre egy történelmi magyar várban

Tovább olvasok
Tényleg lehet kísérője az óriáscsillagnak, bebizonyíthatták a magyar csillagász jóslatát

Tényleg lehet kísérője az óriáscsillagnak, bebizonyíthatták a magyar csillagász jóslatát

Tovább olvasok
Alaposan átalakít, ritkít a Wizz Air, a Ryanair-vezér szerint 3-5 évük van hátra

Alaposan átalakít, ritkít a Wizz Air, a Ryanair-vezér szerint 3-5 évük van hátra

Tovább olvasok
Rengeteg magyar rajongó csalódott a budapesti Jennifer Lopez koncert után

Rengeteg magyar rajongó csalódott a budapesti Jennifer Lopez koncert után

Tovább olvasok
Hogyan alakítja a digitális innováció a szabadidőt Magyarországon

Hogyan alakítja a digitális innováció a szabadidőt Magyarországon

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4