Tudtad, hogy a neandervölgyieknek volt egy titkos szuperétele a mamutsült mellett?
A neandervölgyieket sokáig vérszomjas vadászokként képzelte el a tudomány és a popkultúra: emberevő barbárok, akik mamutokat döfködtek lándzsával, majd nyersen falták fel áldozataikat. Bár kétségtelen, hogy az ősemberek étrendjének központi eleme volt a hús, a legújabb kutatások alapján sokkal változatosabban étkeztek: sőt, időnként egészen meglepő fogások is kerülhettek az asztalukra.
A paleodiéta mítosza
A modern paleodiéta hívei gyakran hivatkoznak arra, hogy úgy kellene étkeznünk, mint őseink, még az agrárforradalom előtti időkben. Ez általában sok húst, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat jelent, gabonák, tejtermékek és feldolgozott élelmiszerek nélkül. A gond csak az, hogy a valódi paleodiéta közel sem volt ennyire egységes.

Illusztráció: Pixabay
Az IFLScience beszámolója szerint a Belgiumban talált neandervölgyiek fogkövét elemezve kiderült, hogy étrendjük szinte teljesen húsból állt: gyapjas orrszarvút és vadjuhot ettek. A dél-spanyolországi El Sidrón barlang lakóinak fogkövét viszont alig terhelte állati fehérje: gombák, magvak, zuzmók és erdei növények tették ki a menü nagy részét. A tengerparton élők pedig igazi rajongói voltak a tenger gyümölcseinek bizonyultak: Portugáliában talált nyomok szerint rákokat, halakat, sőt delfint és fókát is fogyasztottak, sokszor tábortűz felett megsütve őket.
A hús tárolása és a kukacok szerepe
A Guardian által ismertetett friss kutatás szerint a neandervölgyi csontokban olyan magas nitrogénszintet találtak, amely alapján korábban “hiperhúsevőnek” hitték őket, a csúcsragadozó oroszlánokhoz vagy kardfogú tigrisekhez hasonlóan. Csakhogy az emberi szervezet képtelen lenne ennyi tiszta fehérjét feldolgozni.
A magyarázat a hús tárolásában rejlik. A zsákmányt gyakran hónapokig elrakták, és inkább a zsírosabb részeket részesítették előnyben, a bomló húsban pedig hamarosan megjelentek a lárvák. Kísérletek kimutatták, hogy a kukacokban sokkal magasabb a nehéz nitrogén (heavy nitrogen) szintje, mint magában a húsban, vagyis valószínű, hogy a neandervölgyiek rendszeresen fogyasztották ezeket a fehérjedús “kiegészítőket”.

Illusztráció. Fotó: depositphotos.com
Mai szemmel ez meghökkentőnek tűnhet, de valójában számos őslakos közösség világszerte ma is eszik lárvákat, rovarokat. Tápértékük kiemelkedő: fehérjében, zsírokban és esszenciális aminosavakban gazdagok. Egy neandervölgyi számára pedig egyszerű és megbízható élelemforrást jelentettek.
A neandervölgyiek táplálkozásának öröksége
A kép tehát árnyaltabb, mint ahogy sokáig hittük: a neandervölgyiek nem csak vadászok, de gyűjtögetők, halászok és, ha kellett, kukacevők is voltak. Nem voltak sem hiperhúsevők, sem vegetáriánusok, hanem alkalmazkodó túlélők, akik a környezetük nyújtotta minden lehetőséget kihasználtak.
A “valódi” paleodiéta tehát nem egyetlen receptet jelentett, hanem a sokszínűséget, és ez talán ma is hasznos tanulság: az egészséges táplálkozás nem feltétlenül azon múlik, hogy mennyi húst eszünk, hanem azon, mennyire tudunk változatosan és környezetünkhöz igazodva étkezni.
Kattints gasztronómia archívumunkért.
Érdemes elolvasni: