Michelin Guide: egy magyar kisváros étterme bekerült a világ legjobbjai közé
A Villány szívében működő Sauska 48 az egyetlen magyar étterem, amely bekerült a Michelin Guide frissen összeállított, a világ 18 legjobb borászat-éttermét bemutató toplistájára.
A Michelin Guide online magazinja nemrégiben közzétett egy válogatást, amelyben a világ 18 legjobb borászat-éttermét mutatta be. Az összeállításban öt amerikai helyszín szerepel (Argentína, Kalifornia, Mexikó), a többiek pedig Európából kerültek be, olyan országokból, mint Ausztria, Franciaország, Olaszország, Liechtenstein, Portugália, Spanyolország vagy Svájc. A térségünkből mindössze egyetlen étterem került a listára: a villányi Sauska 48, amely így a közép-kelet-európai régió egyedüli képviselője lett.

A Sauska 48 különleges épülete, ahonnan panorámás kilátás nyílik a szőlőhegyekre. Kép: Sauska / Facebook
Újragondolt fogások Bicsár Attila séf konyhájából
A Sauska 48-at a kalauz „a rusztikus ételek modern megközelítéséért” emeli ki, valamint a teraszról nyíló, festői villányi panorámáért. Az étlap a helyi alapanyagokra és a borvidék hagyományaira épül, miközben kreatív, újragondolt fogásokkal lepi meg a vendégeket. A konyhát Bicsár Attila séf vezeti, aki többek között újragondolt káposztás tésztával, fürjhez készített nektarinos salsával vagy rebarbarás polentával nyújt különleges gasztronómiai élményt.

Kép: Sauska / Facebook
A királyok bora egyenesen Tokajról
A Michelin kiemelte a Sauska 48 borkínálatát is. A villányi dombokra néző teraszról a pincészet ültetvényei láthatók, ahol a világszerte ismert cabernet sauvignon és syrah mellett olyan magyar fajták érnek, mint a kadarka vagy a kékfrankos. A borlap középpontjában a környék vörös- és rozéborai állnak, de különleges élményt adnak a család tokaji birtokáról származó fehérborok is. Tokaj pedig méltán került a figyelem középpontjába: itt születik az Aszú, amelyet már évszázadok óta „a borok királyaként és a királyok boraként” emlegetnek.

Villányi táj, világszínvonalú élmény. Kép: Sauska / Facebook
A nemzetközi Michelin útikalauz
A Michelin Guide a világ egyik legismertebb gasztronómiai kiadványa, amelyet száz éve indított a francia Michelin testvérpár. Eredetileg autós útikönyvként jelent meg, amelyben szállásokat, éttermeket és hasznos közlekedési információkat gyűjtöttek össze, hogy ezzel is ösztönözzék az autózás terjedését – és persze a gumik vásárlását. A kalauz az évtizedek során fokozatosan vált a gasztronómia fontos mércéjévé, 1926-tól már csillagokkal jutalmazták a kiemelkedő éttermeket.
Az éttermek számára már önmagában az is rangot jelent, ha felkerülnek a Michelin válogatásába, hiszen ez rendszerint nemzetközi figyelmet és szakmai elismerést hoz számukra. Az utóbbi időben a Michelin a klasszikus fine dining mellett egyre inkább figyelmet szentel a borászatokhoz kötődő éttermeknek is. Éppen ezért hatalmas szakmai megtiszteltetés, hogy a villányi Sauska 48 bekerült a most közzétett válogatásba, amely mindössze 18 helyszínt sorol a világ legjobbjai közé.
A 18 kiemelt étterem teljes listája:
1. Cocina Maestra (Argentína)
2. Zonda Cocina de Paisaje (Argentína)
3. Sattlerhof (Ausztria)
4. The Restaurant at JUSTIN (Kalifornia, USA)
5. Cyrus (Kalifornia, USA)
6. La Grand’Vigne (Franciaország)
7. Chez Jeannette (Franciaország)
8. Sauska 48 (Magyarország)
9. Borgo Sant’Anna (Olaszország)
10. Radici (Olaszország)
11. Torkel (Liechtenstein)
12. Damiana (Mexikó)
13. Mesa de Lemos (Portugália)
14. Malhadinha (Portugália)
15. Ambivium in Peñafiel (Spanyolország)
16. Refectorio (Spanyolország)
17. Alter Torkel (Svájc)
18. Chalk (Egyesült Királyság)
Ez is érdekelhet:
- Fine dining találkozik a kortárs művészettel: jubileumát ünnepli a Costes Downtown
- Ettől a három magyar ételtől irtóznak a külföldiek
- Csak ínyenceknek: Az egyetlen étterem Magyarországon, ahol medvepörköltet kóstolhatsz