Piros csoda: a csipkebogyó
Aki már ismeri, ódákat zeng a jótékony hatásairól és nem érdemtelenül: a csipkebogyó a világ egyik legegészségesebb gyümölcse.
Már egy ideje az ország sok helyén éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet, aminek a népszerű növényünk szerelmesei igencsak örülnek, mert a csipke éppen az első fagyok idején érik. Igyekezni kell a szedésével, mert ha már sötétpiros és túlságosan megpuhult, akkor nagyon gyorsan elveszíti C-vitamin tartalmát.
Ugyanis tele van hasznosabbnál hasznosabb anyagokkal,
a C mellett magas az A, B1, B2 és K vitamin koncentrációja a termésben.
Rendkívül jó élettani hatásai vannak, nagyban fokozza a szervezet betegségek elleni védekezőképességét, emellett segít megőrizni a csontok egészségét, de a vérerek falának erősítésében is szerepet kaphat.
Felhasználási területe igen sokféle. Az íze kiváló, így készíthetünk belőle,
lekvárt, teát, levest, befőttet,
sőt, akár szörp vagy bor alapanyagaként is remekül beválik.
Gyógyhatású oldatként is szinte a bőr összes hibájára és betegségére jó, legyen az pattanás, érzékeny, kipirosodott, gyulladt bőr vagy sebek, horzsolások kezelése.
Ha megszárítjuk, akár lisztet is őrölhetünk belőle. Ez régebbi időkben főleg szükségmegoldás volt, éhínségek vagy háborúk idején gyakran alkalmazták ezt a módszert. Manapság újra kezdik felfedezni, hiszen magas fehérje és rosttartalma miatt bármelyik modern konyhában helyet kaphat.

Érdemes elolvasniÍgy segítheted az énekesmadarakat a téli időszakban – tippek, érdekességek
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Európa új sivataga éppen Magyarország közepén alakul ki, több mint 600 ezer életet veszélyeztetve
Nem vicc: 1 milliárdot fizet a NASA, ha eltakarítod a Holdon maradt ürüléket!
Emberi csontokból készült hangszerekkel zenélt egy ismeretlen törzs
Három gyógyfürdőt is felújítanak Budapesten
Kiderítették a csillagászok, mi okozta a rejtélyes ismétlődő rádiójeleket
Újabb ország ellenőrzi a magyarországi határátkelőhelyeket