Génmódosított paradicsom lehet a megoldás a D-vitamin-hiányra

A CRISPR technológia segítségével tudósok néhány genetikai módosítást hajtottak végre a paradicsomon. Az eredmény: a növény döbbenetes mennyiségű D-vitamint termel.

A gyümölcs húsát és héját, sőt, a leveleit is úgy alakították át, hogy ugyanannyi D-vitamint tartalmaz, mint két tojás vagy 28 gramm tonhal, amelyek az egyik legfontosabb forrásai ennek a vitaminnak.

A növényeket csupán egy órán át tették ki ultraibolya fénynek, és még ilyen rövid idő alatt is könnyedén átalakultak a provitaminok D3-vitaminná.

Mind a provitamin, mind a vitamin potenciális egészségügyi előnyökkel jár.

“Megmutattuk, hogy génszerkesztéssel erősíthetjük a paradicsomot D3-termelési képességét, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsöt növényi alapú, fenntartható D3-vitaminforrássá lehet fejleszteni” – mondja Cathie Martin botanikus, egy független növényi kutatóintézet, az angol The John Innes Center munkatársa.

“Az európaiak 40 százaléka, világszerte pedig egymilliárd ember szenved D-vitamin-hiányban. Nem csak egy hatalmas egészségügyi problémával foglalkozunk, hanem segítünk a termelőknek is, mert a jelenleg elpazarolt paradicsomlevelekből a géntechnológia segítségével értékes táplálékkiegészítőket lehetne készíteni.”

A kutatók azt találták, hogy az átalakított paradicsomok ehető zöld levelei grammonként 600 mikrogramm D3 provitamint tartalmaznak.

Ez 60-szor nagyobb, mint a felnőttek számára ajánlott napi bevitel.

A szerzők nem azt javasolják az embereknek, hogy a paradicsomleveleket nyersen egyék, hanem azt, hogy a kidobás helyett használjuk fel a zöldet. Például a megmaradt leveleket le lehet darálni, ami (vegán) D3-vitamin táplálék-kiegészítők alapanyagául szolgálhatna.

Ha körültekintően hasznosítjuk, úgy tűnik, hogy a génmanipulált gyümölcs minden része felhasználható a D-vitamin-hiány kezelésére.

Míg a napsugárzás a fő módja annak, hogy növeljük a szervezetünk D-vitamin szintjét, Ezt a megfelelő táplálkozással is el tudjuk érni. Ennek ellenére nagyon kevés olyan természetes élelmiszer van, amely tartalmazza a vitamint, és még kevesebb, amely vegán.

Ennek eredményeként az olyan termékeket, mint a tej, a gabonafélék és a narancslé mesterségesen dúsítják D-vitaminnal a közegészségügy javítása érdekében.

A paradicsom azonban önmagában tartalmaz néhány D3-vitamin prekurzort, amely 7-dehidrokoleszterinként vagy 7-DHC-ként ismert.

A 7-DHC-t lebontó enzimeket kódoló gének kikapcsolásával a kutatók arra kényszerítették a D-vitamin prekurzort, hogy az éretlen és az érett gyümölcsben is felhalmozódjon.

Ez az előanyag ezután könnyen D-vitaminná alakítható napfény segítségével.

“A csökkenő 7-DHC-szintű idősek esetében a biológiailag dúsított gyümölcs fogyasztása közvetlenül orvosolhatja hiánybetegségüket” – írják a szerzők.

Különösen örvendetes, hogy a genetikai módosítás nem okozott változást a paradicsom növekedésében, fejlődésében vagy hozamában.

Tekintettel arra, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben áll a rák, a Parkinson-kór, a depresszió és a demencia megnövekedett kockázatával, a gyümölcsök és zöldségek tápanyagokkal való biodúsítása nagyban hozzájárulhat ezen betegségek kezelésében és az általános jó egészség megóvásában.

Az ígéretes eredmények fényében a kutatók azt szorgalmazzák, hogy a paradicsom legyen a következő növényi eredetű, fenntartható D3-vitaminforrás.

A kutatók az elért sikereken felbuzdulva egyéb növényekkel is kísérletekbe fogtak, ugyanis a padlizsán, a burgonya és a paprika is a D3-vitaminhoz hasonló prekurzorokkal rendelkezik, amelyeket hasonló módon lehet módosítani, hogy feldúsuljanak a növényekben.

“Az általunk előállított paradicsom a napfény-vitamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges növényi alapú forrását kínálja” – mondja Jie Li növénykutató, aki Martin laboratóriumában dolgozik posztdoktori kutatóként.

“Ez nagyszerű hír azoknak, akik növényben gazdag, vegetáriánus vagy vegán étrendet választanak, és a D-vitamin-hiány problémájától szenvednek.”

Kínai tudós
Read alsoKutatók mesterséges vírust készítettek a rák ellen

Forrás: