Génmódosított paradicsom lehet a megoldás a D-vitamin-hiányra
A CRISPR technológia segítségével tudósok néhány genetikai módosítást hajtottak végre a paradicsomon. Az eredmény: a növény döbbenetes mennyiségű D-vitamint termel.
A gyümölcs húsát és héját, sőt, a leveleit is úgy alakították át, hogy ugyanannyi D-vitamint tartalmaz, mint két tojás vagy 28 gramm tonhal, amelyek az egyik legfontosabb forrásai ennek a vitaminnak.
A növényeket csupán egy órán át tették ki ultraibolya fénynek, és még ilyen rövid idő alatt is könnyedén átalakultak a provitaminok D3-vitaminná.
Mind a provitamin, mind a vitamin potenciális egészségügyi előnyökkel jár.
“Megmutattuk, hogy génszerkesztéssel erősíthetjük a paradicsomot D3-termelési képességét, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsöt növényi alapú, fenntartható D3-vitaminforrássá lehet fejleszteni” – mondja Cathie Martin botanikus, egy független növényi kutatóintézet, az angol The John Innes Center munkatársa.
“Az európaiak 40 százaléka, világszerte pedig egymilliárd ember szenved D-vitamin-hiányban. Nem csak egy hatalmas egészségügyi problémával foglalkozunk, hanem segítünk a termelőknek is, mert a jelenleg elpazarolt paradicsomlevelekből a géntechnológia segítségével értékes táplálékkiegészítőket lehetne készíteni.”
A kutatók azt találták, hogy az átalakított paradicsomok ehető zöld levelei grammonként 600 mikrogramm D3 provitamint tartalmaznak.
Ez 60-szor nagyobb, mint a felnőttek számára ajánlott napi bevitel.
A szerzők nem azt javasolják az embereknek, hogy a paradicsomleveleket nyersen egyék, hanem azt, hogy a kidobás helyett használjuk fel a zöldet. Például a megmaradt leveleket le lehet darálni, ami (vegán) D3-vitamin táplálék-kiegészítők alapanyagául szolgálhatna.
Ha körültekintően hasznosítjuk, úgy tűnik, hogy a génmanipulált gyümölcs minden része felhasználható a D-vitamin-hiány kezelésére.
Míg a napsugárzás a fő módja annak, hogy növeljük a szervezetünk D-vitamin szintjét, Ezt a megfelelő táplálkozással is el tudjuk érni. Ennek ellenére nagyon kevés olyan természetes élelmiszer van, amely tartalmazza a vitamint, és még kevesebb, amely vegán.
Ennek eredményeként az olyan termékeket, mint a tej, a gabonafélék és a narancslé mesterségesen dúsítják D-vitaminnal a közegészségügy javítása érdekében.
A paradicsom azonban önmagában tartalmaz néhány D3-vitamin prekurzort, amely 7-dehidrokoleszterinként vagy 7-DHC-ként ismert.
A 7-DHC-t lebontó enzimeket kódoló gének kikapcsolásával a kutatók arra kényszerítették a D-vitamin prekurzort, hogy az éretlen és az érett gyümölcsben is felhalmozódjon.
Ez az előanyag ezután könnyen D-vitaminná alakítható napfény segítségével.
“A csökkenő 7-DHC-szintű idősek esetében a biológiailag dúsított gyümölcs fogyasztása közvetlenül orvosolhatja hiánybetegségüket” – írják a szerzők.
Különösen örvendetes, hogy a genetikai módosítás nem okozott változást a paradicsom növekedésében, fejlődésében vagy hozamában.
Tekintettel arra, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben áll a rák, a Parkinson-kór, a depresszió és a demencia megnövekedett kockázatával, a gyümölcsök és zöldségek tápanyagokkal való biodúsítása nagyban hozzájárulhat ezen betegségek kezelésében és az általános jó egészség megóvásában.
Az ígéretes eredmények fényében a kutatók azt szorgalmazzák, hogy a paradicsom legyen a következő növényi eredetű, fenntartható D3-vitaminforrás.
A kutatók az elért sikereken felbuzdulva egyéb növényekkel is kísérletekbe fogtak, ugyanis a padlizsán, a burgonya és a paprika is a D3-vitaminhoz hasonló prekurzorokkal rendelkezik, amelyeket hasonló módon lehet módosítani, hogy feldúsuljanak a növényekben.
“Az általunk előállított paradicsom a napfény-vitamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges növényi alapú forrását kínálja” – mondja Jie Li növénykutató, aki Martin laboratóriumában dolgozik posztdoktori kutatóként.
“Ez nagyszerű hír azoknak, akik növényben gazdag, vegetáriánus vagy vegán étrendet választanak, és a D-vitamin-hiány problémájától szenvednek.”

Érdemes elolvasniKutatók mesterséges vírust készítettek a rák ellen
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy új felmérés szerint Budapest az egyik legkevésbé gyerekbarát város Európában
Nagyot nézel, ha meglátod, mennyibe kerülnek kedvenc nyári ételeink idén
Korábban nyitnak a strandok és élményfürdők a hatalmas hőség miatt
MI-vel fedeztek fel egy 5 ezer éves, elveszett civilizációt a világ legnagyobb sivatagában
A Grand Canyonban talált 500 millió éves kőzetminták átírhatják a Föld fejlődésének történetét
Az év legnagyobb jógaeseményére kerül sor Budapesten