• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Szerkesztő Szerkesztő · 2022.08.21.
· MIX

Egyes mesterséges édesítőszerek iszonyúan károsak lehetnek a szervezetünkre

Csak azért, mert egy mesterséges édesítőszer nulla vagy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy nulla (vagy nagyon kevés) egészségügyi következménye van az elfogyasztásának, figyelmeztet a ScienceAlert.

Egy véletlen besorolásos, kontrollált vizsgálat nemrégiben megállapította, hogy a szukralóz és a szacharin rendszeres fogyasztása megváltoztathatja a bélben lévő mikrobákat, és fokozhatja a szervezet cukorra adott válaszát.

Ezekről az energiamentes édesítőszerekről eddig azt feltételezték, hogy kémiailag semlegesek, de ez nem biztos, hogy igaz.

A közelmúltban végzett kísérlet, amelyet 120 olyan alany részvételével zajlott, akik eddig szigorúan tartózkodtak a mesterséges édesítőszerektől, olyan eredménnyel zárult, mely azt sugallja, hogy a nulla kalóriatartalmú édesítőszerek rendszeres fogyasztása káros hatással lehet az egészségre – legalábbis rövid távon.

Ahhoz a kontrollcsoportokhoz képest, akik placebót kaptak, azok a résztvevők, akik két hétig naponta kaptak szacharint és szukralózt, határozott fiziológiai változásokat mutattak a kísérletet követő hét napban.

Az édesítőszerek ugyanis megváltoztatták bélrendszerük összetételét és működését, és károsodott a glükóztoleranciájuk.

“Ez arra utal, hogy az emberi szervezetben lévő bélmikrobák meglehetősen érzékenyek ezekre az édesítőszerekre” – magyarázza Eran Elinav immunológus, a Weizmann Tudományos Intézet és a Német Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa.

Eközben egyéb vizsgált mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám és a stevia esetében nem mutatták ki ugyanazt a hatást.

“Amikor a nem tápláló édesítőszerek fogyasztóit csoportokként vizsgáltuk, azt találtuk, hogy ezek közül az anyagok közül kettő, a szacharin és a szukralóz jelentősen befolyásolta az egészséges felnőttek glükóztoleranciáját” – teszi hozzá Elinav .

“Érdekes módon a mikrobák változásai erősen korreláltak az emberek glikémiás reakcióiban megfigyelt változásokkal.”

A kutatók egereken is elvégezték a teszteket, hogy megfigyeljék, hogy hogyan változtatják meg egyes mesterséges édesítőszerek a bél mikrobiomát és a szervezet glükózfogyasztásra adott válaszát.

Először is, a kutatók egy mikrobiomot hoztak létre a randomizált-kontrollos vizsgálat során tapasztalt változások alapján. Ezután ezt a mikrobiomot széklet formájában átültették steril egerek egy csoportjába.

Az állatok vércukorszintjének változásai szorosan tükrözték az embereknél tapasztaltakat, ami azt sugallja, hogy a mesterséges édesítőszerek valóban változásokat idézhetnek elő a bélrendszerben.

Tekintettel a mesterséges édesítőszerek népszerűségére, az eredmények több, mint aggasztóak.

Az embereken végzett kísérlet során a kutatók a mesterséges édesítőszer napi adagját jóval az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által meghatározott szintnél alacsonyabban határozták meg, ennek ellenére jelentkezett azok káros hatása.

A kutatások azt mutatják, hogy a diéta néhány napon belül megváltoztathatja a bélmikrobiomok összetételét, de még nem tudjuk, milyen hatása lehet a mesterséges édesítőszerek rendszeres, hosszan tartó fogyasztásának.

Mindenki szervezete némileg eltérően épül fel, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy mindenki ugyanúgy reagálna a mesterséges édesítőszerekre. Ennek ellenére érdemes megvizsgálni azt a tényt, ahogy testünk reagál ezekre a termékekre.

Míg a cukorról ismert, hogy befolyásolja a súlygyarapodást és a glükóztoleranciát, a mesterséges édesítőszereknek úgy kellene átjutniuk az emberi testen, hogy nem befolyásolják annak működését.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy azok, akik aszpartámmal édesített diétás üdítőket isznak, kétszer nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, mint azok, akik nem.

A probléma része lehet az édesség íze. A szacharin több mint 200-szor édesebb, mint a cukor, ami azt jelenti, hogy amikor kölcsönhatásba lép cukorreceptorokkal vagy baktériumokkal a szájban vagy a bélben, erőteljes anyagcsere-hatásokat válthat ki.

Ezek hatással lehetnek agyunkra, az édes íz utáni sóvárgásunkra és vércukorszintünk egészséges szabályozására.

Az elmúlt években korábbi kísérletek a mesterséges édesítőszereket a demencia kialakulásával és a rákkal is összefüggésbe hozták.

“Fel kell hívnunk a figyelmet arra a tényre, hogy a nem tápláló édesítőszerek nem közömbösek az emberi szervezet számára, ahogy azt eredetileg hittük” – mondta Elinav.

“Ezzel együtt az emberekben esetlegesen kiváltott változások klinikai egészségügyi következményei továbbra is ismeretlenek, és megérdemlik a jövőbeni hosszú távú tanulmányozást.”

[hm_embed link=”https://hellomagyar.hu/2022/07/29/etelintolerancia-a-rejtett-ellenseg/” ][/hm_embed]

Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
egészség egészségmegőrzés egészségügy
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

  • Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

  • Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

  • Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

  • Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

  • Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Kapcsolódó cikkek

Hévíz-Balaton Repülőtér fejlesztés
2025.06.01.

Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon


Olvasson tovább
Föld mágneses pólus Naprendszer
2025.05.31.

Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből


Olvasson tovább
III. Károly angol király uralkodó Egyesült Királyság Anglia
2025.05.31.

Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából


Olvasson tovább
jégmag gleccserek olvadás északi-sarkvidék
2025.05.31.

Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda


Olvasson tovább
rkk_336x280px

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

Papír mindenáron: a Kádár-korszak újrahasznosító hadjárata

Tovább olvasok
Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

Átfogó fejlesztés indul a Balaton repülőterén: nemsokára utazhatunk nemzetközi járatokon

Tovább olvasok
Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

Egy elhaladó csillag száműzheti a Földet a Naprendszerből

Tovább olvasok
Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

Különleges ajándékokat kapott III. Károly koronázása alkalmából

Tovább olvasok
Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

Veszélyben az egyik magyar légitársaság?

Tovább olvasok
Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Új olajmezőt találtak Magyarországon, több mint ezer hordónyit termel naponta

Tovább olvasok
Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda

Versenyt futnak az idővel a gleccserkutatók, több évszázadnyi információ veszhet oda

Tovább olvasok
Jelentősen gyorsult az emberi evolúció a húsfogyasztás megjelenésével

Jelentősen gyorsult az emberi evolúció a húsfogyasztás megjelenésével

Tovább olvasok
63 napot töltött egy barlang mélyén egy férfi, és átírta, amit az emberi testről addig tudtunk

63 napot töltött egy barlang mélyén egy férfi, és átírta, amit az emberi testről addig tudtunk

Tovább olvasok
<strong>A Fekete Halál titka: hogyan tudott milliókat megölni a pestis?</strong>

A Fekete Halál titka: hogyan tudott milliókat megölni a pestis?

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4