Jó hír a latteimádóknak: a tejeskávé még egészségesebb, mint a sima fekete
Az, hogy a kávéfogyasztás számos előnnyel jár, eddig is ismert volt – amellett persze, hogy igen finom ital: többek között gyulladáscsökkentő antioxidánsok forrása, és edzés előtti fogyasztása zsírégető hatású.
Egy új tanulmány, amelyet a ScienceAlert ismertetett, most azt találta, hogy egy kis tej, pontosabban az abban lévő fehérje méginkább fokozhatja egy csésze kávé jótékony egészségügyi hatásait.
A dán Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a polifenoloknak nevezett antioxidánsok miként lépnek kölcsönhatásba az aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel, és azt találták, hogy ezek kombinálása kétszer olyan erős hatást fejt ki a sejtgyulladás elleni küzdelemben, mint a polifenolok önmagukban.
A polifenolok számos élelmiszerben megtalálhatók, beleértve a kávét és a teát, a gyümölcsöket és zöldségeket, a vörösbort és a sört. Más antioxidánsokhoz hasonlóan a korábbi tanulmányok is azt sugallják, hogy egyes polifenolok megakadályozhatják és lassíthatják az egészséges vegyi anyagok oxidációját, és megvédhetik szervezetünket a betegségektől.
Úgy gondolják, hogy ezt részben a gyulladás szabályozásával érik el, egy összetett immunválasz segítségével, amelyben a makrofágoknak nevezett sejtek vesznek részt, amelyek számos gyulladásos mediátort bocsátanak ki. Maga a gyulladás ugyan segít megvédeni a fertőzéstől, de ha nem kezelik megfelelően, olyan betegségekhez vezethet, mint a II-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
A kávésav (CA) és a klorogénsav (CGA) olyan polifenolok, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van, de a szerzők azt akarták kideríteni, hogy ezeknek a polifenoloknak más vegyi anyagokkal való reakciói tovább befolyásolhatják-e az immunrendszer szabályozását.
Az adduktumok olyan termékek, amelyek két vagy több molekula összeolvadásakor keletkeznek. Ebben az esetben a tejtermékekben található cisztein aminosavat (Cys) a kávéban található CA és CGA polifenolokkal kombinálva a CA–Cys és CGA–Cys adduktumokat hoztak létre.
E kutatás alátámasztására a szerzők egy másik kísérlet alkalmával sikeresen kimutatták, hogy a polifenolok kötődnek a tejet tartalmazó kávéitalban lévő fehérjékhez.
“Eredményeink azt mutatják, hogy a polifenolok és a fehérjék közötti reakció bizonyos, általunk vizsgált tejes kávéitalokban megtörténik” – mondja Marianne Nissen Lund élelmiszerkutató, mindkét tanulmány társszerzője.
Ebben a tanulmányban a kutatók RNS-szekvenálást alkalmaztak a CA–Cys és CGA–Cys immunszabályozó hatásának tanulmányozására mesterséges gyulladásnak kitett makrofágsejtekben.
Tesztelték a CA és a CGA önmagában gyakorolt hatását is, és összehasonlították azokat a makrofágok kontrollcsoportjával, amelyek nincsenek kitéve a polifenoloknak vagy a Cys adduktumnak.
Ahogyan azt várták, a CA és CGA polifenolok gátolták a gyulladást, különösen a reaktív oxigénfajták (ROS), a prosztaglandin E2 (PGE2), valamint az interleukin-6 citokinek és a tumor nekrózis faktor (TNF) termelődését.
De amikor a CA és CGA polifenolokat a tejfehérjékben található aminosav-ciszteinekkel kombinálták, gyulladáscsökkentő hatásuk felerősödött.
Az önmagukban polifenoloknak kitett makrofágsejtek például több mint 2,5-szer akkora TNF-aktivitást mutattak, mint a polifenol-cisztein adduktum esetén.
Az egyetlen kivétel a ROS volt, amely megmagyarázhatatlanul megnövekedett a makrofágban, amikor a polifenol-aminosav kombináció jelen volt, összehasonlítva azzal, amikor a polifenolt csak önmagában vizsgálták.
“Eredményeink fontos referenciaként használhatók fel a fenolos vegyületekből és aminosavakból képződő adduktumok alkalmazásakor a jövőbeni funkcionális élelmiszerekben vagy gyógyszerekben, amelyek célja az anyagcsere-, neurológiai vagy immunrendszeri betegségek modulálása” – zárták közleményüket a kutatók.
- ez is érdekes lehet: Elárulta egy profi, hogyan készít kávét kávéfőző nélkül, sürgős esetben – LuxusHírek
[hm_embed link=”https://hellomagyar.hu/2022/11/20/a-potkave-avagy-mihez-kezdjunk-ha-hiany-van/” ][/hm_embed]
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
65 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyiek már ragasztót gyárthattak
Egy meteorit alapján a Marson is létezhettek melegvizes források
Hüpszipülé, az ókori görög királnyő, aki minden férfit megöletett a szigetén
Végre fény derülhetett az óceán rejtélyes hápogására?
Egyiptom: 3900 éves, lebilincselő felfedezést tettek a régészek
Pontos számot közölt Ukrajna az ellenük harcoló orosz haderőről