Hamarosan hírességekből – vagy akár saját magunkból – készült szalámit ehetünk
“A BiteLabs finom kézműves szalámit állít elő olyan húsból, amelyet laboratóriumban tenyésztettek ki hírességek szövetmintáiból” – írja a vállalat a honlapján.
“Napjainkban az In-Vitro hústermelés közel áll ahhoz, hogy valósággá váljon, és fenntartható alternatívát kínáljon az ipari állattenyésztés során tapasztalható állatkínzás, pazarlás és negatív környezeti hatások nélkül. Ez az eljárás azonban sokkal többet nyújthat, mint a marha- és sertéshús másolatai.”
A “sokkal több” alatt pedig konkrétan azt értik, hogy “szeretnénk hírességektől sejteket gyűjteni, majd azokból szalámit készíteni”.
A cég weboldalán arra is van lehetőség, hogy egy gombnyomással felhívást küldhessünk annak a celebritásnak, akiből falatozni szeretnénk.
“A Celebrity Meat kifejlesztésénél egy csapat biomérnökkel és élelmiszertervezőkkel dolgozunk együtt, akiknek többsége a termék ellentmondásos jellege miatt névtelenséget kért” – mondta a BiteLabs egy Kevin nevű alkalmazottja.
“Már kaptunk is néhány felajánlást. A legtöbb válasz nagyon pozitív volt, de persze pár embernek kissé meredek a BiteLabs ötlete, de erre számítottunk is, hisz a technológia és a társadalom határainak feszegetéséről beszélünk”.”
A vállalat az IFLS szerint már meg is tervezte a lehetséges recepteket, ha a celebritások hajlandóak lennének a sejtjeiket kolbász formájában viszontlátni.
“A JLaw-szalámi tenyésztett emberi húst, illetve nyúl és sertéshús keverékét tartalmazza” – mondja a BiteLab. “Ez egy erőteljes termék, durván darált, rusztikus stílusú szalámi, mely mézes jegyeket mutat és narancshéjjal illetve gyömbérrel van fűszerezve.
Egy másik termékük, a Kanye magyar paprika és Worcestershire szósz felhasználásával készül, füstös jellegű, kis jalapenoval. A leírás szerint leginkább bourbon mellé ajánlják .
Az ötlet nyilvánvalóan vegyes érzelmeket váltott ki a közösségi médiában.
A cég a környezetvédelmi előnyökre is felhívja a figyelmet, ugyanis – mint írják – “a hírességek húsának előállításához a hagyományos gazdálkodáshoz szükséges földterület kevesebb mint 1 százalékára van szükség”.
Egyelőre nem igazán kapós a celebek között a saját magukból készült szalámis szendvics ötlete, de a cég változatlanul várja a jelentkezőket.
Igazából a kezdeményezés nem teljesen új keletű: 2020-ban amerikai tudósok egy csoportja „falatnyi” emberi húsmintákat készített, amelyeket a londoni Design Múzeumban állítottak ki. A kutatók emellett egy otthon is használható szettet állítottak össze, amelynek segítségével saját magadból tudsz mintát venni, majd ezt a megfelelő tárolóba helyezve és a polcodra téve nyomon követheted, ahogy növekszik a húsod, amiből körülbelül három hónap alatt lesz akkor mennyiség, hogy megkóstolhatod magadat.
“Nyilvánvalóan nem úgy hirdetjük a “magunk megevését”, mint reális megoldást, amely megoldja az emberek fehérjeszükségletét” – mondták akkor a kísérlet mögött álló tudósok.
“Inkább egy kérdést teszünk fel: milyen áldozatokat kellene hoznunk ahhoz, hogy továbbra is olyan ütemben fogyaszthassunk húst, ahogyan most is. A jövőben ki engedheti meg majd magának az állati húst, és kinek nem lesz más lehetősége, minthogy húst termeljen magából?”.
Ez is érdekes lehet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Hüpszipülé, az ókori görög királnyő, aki minden férfit megöletett a szigetén
Végre fény derülhetett az óceán rejtélyes hápogására?
Egyiptom: 3900 éves, lebilincselő felfedezést tettek a régészek
Pontos számot közölt Ukrajna az ellenük harcoló orosz haderőről
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet