Melyik az egészségesebb, a vaj vagy a margarin?
Bizonyos élelmiszerek esetén nehéz eligazodni, hogy mit is fogyasszunk, melyik az egészségesebb? Az egyik ilyen jól ismert páros a vaj és a margarin. A vaj helyett egy időben a margarint ajánlották kedvezőbb zsírsav összetétele miatt.
Mi indította el a vaj negatív egészségügyi megítélését?
A vajnak magas a telített zsírsav tartalma. A túlzásba vitt telített zsírsav fogyasztás bizonyítottan növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A kutatók, táplálkozási tanácsadók abból indultak ki, hogy a növényi olajokból előállított margarinok kedvezőbb zsírsav összetételük miatt egészségesebbek.
Idővel a margarin megítélése azonban árnyaltabbá vált
Mivel kiderült, hogy a régebben hidrogénezéssel gyártott margarinok előállítása során transzzsírsavak keletkeztek. Fontos tudni, hogy a transzzsírsavak növelik a vér ’rossz’ koleszterin (LDL) szintjét, míg csökkentik a ’jó’ koleszterinét (HDL). Ezzel fokozva a szív- és keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Az újabb technológiával előállított margarinok közül azok, amelyek alacsony telített zsírsav tartalmúak, magasabb bennük a telítetlen zsírsavak aránya és transzzsíroktól mentesek, egészségügyi szempontból rendben vannak mindaddig, amíg nem használunk belőlük túl sokat. Ennek oka, hogy alapvetően nem elhanyagolható a margarinok kalóriatartalma sem.
Mire figyeljünk vaj vagy margarin kiválasztásakor?
A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg kalória tartalmukról.
A vaj esetén:
- A vaj tejtermék, amelyet tejszínből állítanak elő.
- Szakértők a legeltetett tehenek tejéből készült vajakat ajánlják esősorban.
- Aki koleszterin diétát folytat, az mindenképpen számoljon a vaj koleszterin tartalmával is.
- A vajnak magas a telített zsírsav tartalma.
A margarin esetén:
- A margarin növényi olajokból előállított termék, ezért nincs benne koleszterin és kedvezőbb a zsírsav összetétele.
- Bár a gyártástechnológia az idők során változott, ennek ellenére mindig ellenőrizzük a termék transzzsírsav tartalma mellett azt, hogy tartalmaz-e részlegesen hidrogénezett növényi olajokat, mivel ezek szintén transzzsírsav források.
- A piacon elérhetők a ’light’ termékek is, amelyek kalória tartalma alacsonyabb.
Összegzés
Számos pro és kontra érvet lehet felsorakoztatni a vaj vs. margarin kérdésben. Elsősorban a mértékletességet kell szem előtt tartani, illetve az egyén speciális táplálkozási igényeit, egészségügyi állapotát, egyéb fennálló rizikó tényezőket. A fentieket figyelembe véve nyugodtan válasszunk preferenciáink, ízlésünk szerint.
Források:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/butter-vs-margarine
https://www.medicalnewstoday.com/articles/304283
https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine#bottom-line
Érdemes elolvasni10 érdekes tény a C-vitaminról
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon