Mi az oka annak, hogy megborzongok egy feles után?
A legtöbb ember, aki iszik, azért teszi, mert jól érzi magát tőle, és jól szórakozik, de néha még a legkeményebb “rajongók” is nagyon-nagyon rosszul érzik magukat tőle. Van másnaposság, hányás és alkoholmérgezés, valamint az összes közvetett mód, ahogyan árthat neked – ittas vezetés, rossz döntéshozatal és hasonlók.
De van olyan is, amikor még alig van a testedben, és mégis árthat. A piás borzongás, amikor a szeszes ital lenyelése közben vagy közvetlenül utána önkéntelenül grimaszolsz, néha egy kis fejcsóválás is kíséri, meglehetősen ismert jelenség. Skinner igazgató úr gyönyörűen bemutatja a “Do the Bartman” videó 2:10-es pillanatában.
Ez nem összetévesztendő a remegéssel, amely az alkoholfogyasztás tünete lehet, vagy a remegéssel, amely az alkoholelvonást kísérheti, miután kialakult a függőség. a borzongás egy egyszeri, azonnali reakció, egy feles és egy rántás.
Többről van szó, mint arról, hogy nem tetszik az íze. öbb erő van benne, esetenként az erőszakosság határát súrolja.
A tudomány világa sajnos sosem merült el annak a kérdésnek a részleteiben, hogy mitől borzonganak egyesek egy-egy rövidital után. Az a néhány akadémiai intézmény, amelyik válaszolt a MelMagazin újságírójának, azt mondta, hogy nincs tudomásuk olyan kutatásról, amely ezt vizsgálná. Ez többek között azt jelenti, hogy még elfogadott neve sincs.
De mi is történik valójában?
A Redditen időről időre felbukkan a kérdés, és félig-meddig vicces (“hogy tájékoztasson a szörnyű döntésemről”) vagy gyalázkodó (“Ez csak attól van, hogy gyenge vagy; igyál többet”) válaszok érkeznek, de a leggyakoribb reakció az, hogy a tested felismeri, amit kapott, az méreg, ezért megfelelően reagál, és tudatja veled, hogy ne igyál többet belőle.
Az „alkoholszakértő” Scott Stevens egyetért ezzel a hipotézissel.
“A borzongás autonóm válasz arra, hogy mérget veszünk a szánkba” – mondja. “Az autonóm válaszok a testünk életben tartását szolgálják. Egy méreg lenyelése nem a hosszú élet receptje, és az agy csak tudatja ezt a gazdatesttel. Nincs ítélkezés, ez csak neurológia.”
Azt sugallja, hogy ha ízekkel, különösen édes ízekkel álcázzák, az alkohol átcsúszhat a szervezet radarján, de leplezetlen formában a természetes védekezőképességünk mindenre kiterjed – legalábbis az éjszaka elején. “Ha már elég központi idegrendszeri depressziót – azaz alkoholt – fogyasztottál ahhoz, hogy a vegetatív reakcióért felelős koponyaideg nyugtatót kapjon, akkor igyál sok vizet, és hívj egy taxit” – tanácsolja.
Mi a helyzet akkor, ha élvezed az ivást, de nem szeretsz hülye arcokat vágni, valahányszor a szeszes italt lenyeled?
Érdemes elolvasniÖsszegyűjtöttük a szőlő legfontosabb élettani hatásait
Nos, először is, valószínűleg kerüld el a felest. “Valami 40 fok feletti alkoholtartalmú, hosszú ideig fahordóban ültetett italt szippantani és kortyolgatni elég furcsa tevékenység” – mondja Sam Simmons, az Atom Brands whisky-ért felelős vezetője. “Ez erős! Úgy kortyolgasd, mint a forró teát. Vagy adj hozzá vizet, és ne félj jeget adni hozzá vagy keverni. És ha valami nem tetszik benne, akkor egyáltalán ne aggódj.”
Az ivás lényege, hogy jól érezd magad. Ha nem élvezed – ami lehet, hogy nem jár együtt azzal, hogy rendszeresen undorodó grimaszokat vágsz, akkor ne csináld! Tehát bár lehet, hogy nem tudjuk pontosan, miért következik be a feles utáni borzongás, az ellenszer megvan, fogjuk vissza magunkat!
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Megvan a dátum: Trump ekkora hozhatja nyilvánosságra az elképesztő ufó-aktákat
A Hubble és a JWST megerősítette: fogalmunk sincs, hogyan tágul a világegyetem
Ilyen fát még nem láttál – káposztadíszek a Vecsési fenyőn
Mi történne egy közeli csillagrobbanáskor a Földdel?
Meglepő modellváltás: gazdasági társasághoz kerül a BME
6 európai karácsonyi vásár, ahová néhány óra alatt eljuthatsz Budapestről