• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

  • Októbertől csak ujjlenyomattal és arcfelismeréssel utazhatnak sok európai országba, Magyarországra is

Kató Alpár Kató Alpár · 2021.12.14.
· MIX

Sült kacsa egészben balzsamecetes mázzal – recept

Gondolkoztál már azon, hogyan kell a kacsát elkészíteni? Sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnák. Mi most egy balzsamecetes mázzal elkészített sült kacsát csináltunk egészben. Tökéletes vendégváró, de egy különleges családi eseményhez is jól illik. 

Ennek a sült kacsának zsenge és szaftos a húsa, ropogós a bőre, és a mézes balzsamecetes mázzal mázolva gyönyörű sült kinézetet ad a húsnak.

A mézes-balzsamecetes máz ebben a receptben nem teszi édessé a húst, csupán a bőrnek ad szép ropogós ízt és gyönyörű megjelenést. A madárnak nagyon pikáns és lédús íze lesz a fokhagymától és a citromtól, amit a hasába töltesz.

Ez a receptet mindenki eltudja készíteni, hiszen nagyon részletes utasításokat írtunk, tehát nem kell több évtizedes tapasztalat a konyhában.

A húst a sütőben 180 fokon összesen 3 órán át sütjük, rengeteg kacsazsír marad a végén, amit nagyon ajánljuk, hogy a tegyél félre, és használd fel zöldségek, burgonya sütés közben.

Hogyan készítsünk elő sütéshez?

Hozzávalók:

  • egész sült kacsa
  • só
  • bors
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • egy közepes citrom, apróra vágva

Mázhoz:

  • három evőkanál balzsamecet
  • egy közepes citrom frissen facsart leve
  • egy evőkanál méz

Előkészítés

Ha fagyasztott kacsát használsz, győződj meg róla, hogy teljesen kiolvadt. Távolítsuk el a kacsa belsejéből a belsőségeket. Öblítsd le a kacsát kívül-belül hideg vízzel. Papírtörlővel töröld szárazra.

sült egész kacsa

Fotó: Helló Magyar

Helyezd a kacsát a vágódeszkádra. A kacsa bőrét a melloldalon rombusz alakban karcold be, ügyelve arra, hogy csak a bőrt vágd be, a húshoz ne érjen hozzá.

A kacsamellet rombusz alakban kell pontozni:

sült egész kacsa

Fotó: Helló Magyar

A nagyon zsíros részeket a kés hegyével szurkáld meg, hogy a zsiradék kioldódjon. A kacsacombokat nem kell megszurkálnia, mivel ott a bőr elég vékony.

A húst nagyon bőségesen sózzuk be mind a belsejében, mind kívül a bőrén, lábain, mindenhol. Tegyél 5 apróra vágott fokhagyma gerezdet és citromszeletet a hasába. Ezek csak az ízesítéshez kellenek, nem az evéshez, így a főzés után ki lehet dobni őket.

Az állat mindkét végén lappangó bőr lesz – hajtsa befelé ezt a bőrt, hogy a fokhagyma és a citrom bent maradjon.

A kacsacombokat henteszsinórral vagy az általunk használt összehajtogatott alufóliával kösd össze:

Helyezd a madarat a mellével felfelé egy nagy, ráccsal ellátott sütőedényre, így a zsír le tud csöpögni. Ha nincs ilyen, az sem gond, csak akkor egy kis olajat kell a madár alá tenni, hogy ne égjen oda.

palacsinta
Érdemes elolvasniEbből a videóból mindent megtudhatsz a palacsintáról, és a csúsztatott palacsinta titkára is fény derül

Hogyan kell kacsát sütni a sütőben?

A madarat összesen 3 órán át sütjük 180 fokon. Ezt a 3 órányi sütést 4 különálló időegységre osztjuk:

  • 1 óra melloldalon
  • 40 perc melloldalon lefelé
  • 40 perc melloldalon balzsamecetes-citromos keverékkel megkenve
  • 40 perc melloldalon mézes-balzsamecetes keverékkel megkenve

Süsd a húst 1 órán át 350 F-on, melloldalával felfelé, majd vedd ki a sütőből, az első 1 óra sütés után így kell kinéznie:

sült egész kacsa

Fotó: Helló Magyar

Ezután fordítsd meg a mellével lefelé, és 40 percig süsd a mellével lefelé.

Harmadik sütési fázis: egy kis tálban keverjen össze kis csésze balzsamecetet 1 citrom frissen facsart lével. A mellével felfelé fordítva helyezd ismét a sütőedényben. Az egész kacsát a balzsamkeverékkel (különösen a karcolt mellet) kend be, és süsd a mellel felfelé további 40 percig. 10 percenként be kell kenni, de ha nincs időd rá, akár el is hagyhatod.

Az utolsó fázisban tegyünk egy kis tálba egy kis mézet és három evőkanál balzsamecet-citrom keveréket, ami az előző lépésből megmaradt. Kenjük meg a hús melloldalát ezzel a mézes-balzsamecetes keverékkel, és süssük a melloldalával felfelé további 40 percig, 10 percenként újra be kell kenni, és zöldségeket is be lehet tenni a sütőtálba.

A madár külseje valóban barnulni fog, a bőre pedig ropogossá válik. Jó étvágyat kíván a Helló Magyar!

sült egész kacsa

Fotó: Helló Magyar

sült egész kacsa

Fotó: Helló Magyar

Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
gasztronómia recept

Comments are closed.

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
Durván terjed a halálos agyevő amőba ott, ahol Orbán Viktor is pihent

Durván terjed a halálos agyevő amőba ott, ahol Orbán Viktor is pihent

Tovább olvasok
A litvánok szerint Putyin NATO elleni teszthadműveletet indított: repülők a célkeresztben

A litvánok szerint Putyin NATO elleni teszthadműveletet indított: repülők a célkeresztben

Tovább olvasok
Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

Tovább olvasok
<strong>„Meghaltam a World Trade Center leomlásakor” – állítja egy 7 éves kisfiú</strong>

„Meghaltam a World Trade Center leomlásakor” – állítja egy 7 éves kisfiú

Tovább olvasok
Újabb több éves csúcsokat döntöget a forint, akár világbajnok is lehet

Újabb több éves csúcsokat döntöget a forint, akár világbajnok is lehet

Tovább olvasok
Új részletek derültek ki Putyin fő ellenfelének, Navalnijnak a haláláról, akinek budapesti emlékhelyét lerombolták

Új részletek derültek ki Putyin fő ellenfelének, Navalnijnak a haláláról, akinek budapesti emlékhelyét lerombolták

Tovább olvasok
A Titanic testvérhajója is szellemhajóvá vált a mélyben

A Titanic testvérhajója is szellemhajóvá vált a mélyben

Tovább olvasok
Titkos felmérés mutatta ki Orbánék előnyét: aggódhat Magyar Péter?

Titkos felmérés mutatta ki Orbánék előnyét: aggódhat Magyar Péter?

Tovább olvasok
„Most lopják el a futárok jövőjét!” – Budapesten tiltakoznak a futárok romló munkakörülmények miatt

„Most lopják el a futárok jövőjét!” – Budapesten tiltakoznak a futárok romló munkakörülmények miatt

Tovább olvasok
Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4