Tudta, hogy a híres olasz presszókávét egy erdélyi magyarnak köszönheti a világ?

Ha igazán jó presszót akarsz inni, akkor Olaszországba kell menned – ezt minden kávérajongó tudja. De azt már kevesebben, hogy az itáliaiak nem maguknak köszönhetik a vezető szerepüket, hanem egy Temesváron született magyar üzletembernek és feltalálónak.

Aki nem más, mint az Illy kávébirodalom atyja,

Illy Ferenc.

Az úriember 1892-ben született az erdélyi városban egy magyar asztalos és egy német nemzetiségű nő gyermekeként. Az iskoláit is ott végezte, majd 1914-ben, az első világháború kitörésekor besorozták az osztrák-magyar hadsereg kötelékébe.

Végigjárta a déli frontokat, megfordult többek között az isonzói csatában is, majd a harcok végeztével Triesztben telepedett le.

Egy kávépörköléssel és árusítással foglalkozó cégnél talált munkát, ahol nem volt megelégedve a tartósítási módszerrel, így saját elképzelése alapján továbbfejlesztette az eljárást.

A csomagolásban az addig használt levegőt nagynyomású nitrogénre cserélte, illetve légmentesen lezárta a dobozokat,

azaz tulajdonképpen feltalálta a vákuumcsomagolást.

Így a pörkölt kávé sokkal hosszabb ideig őrizte meg az aromáját.

Nem sokkal később, 1933-ban megalapított a mára világhíressé vált vállalatát, az Illycafét, majd nekifogott egy saját kávéfőző gép megtervezésének,

melyet 1935-ben Illetta néven szabadalmaztatott – ez volt a világ első valódi presszókávé-főző masinája.

Minden azóta gyártott hasonló szerkezetnek az alapjait Illy találmánya adja.

A céget később fia, Ernesto Illy vette át, aki elvégezte az élelmiszermérnöki iskolát, hogy méltóképpen léphessen apja nyomdokaiba.

Az Illycafé a mai napig a család birtokában van, ám a kezdetek óta világcéggé nőtte ki magát. A Föld mintegy 140 országában vannak jelen, a népszerűségük mindmáig töretlen.

Kávé
Read alsoA kávéfogyasztás öt kedvező hatása

Forrás: