Tavasszal a Bazilika szomszédságában nem csak izgalmas és formabontó italkölteményeket lehet kóstolni, de a poharakban ősi legendák és népi bölcsességek is megelevenednek.
Adonisz véréből sarjadó rózsa, az olümposzi istenek ambróziája, a szépség és a fiatalság szimbólumaként emlegetett orchidea – az Aria Hotel Budapest tetején működő High Note Skybar szezonális koktélmenüjét az emberiség kultúrtörténetének legfontosabb virágai inspirálták.
A Condé Nast Traveler által a világ 10 legjobb tetőterasza közé választott High Note Skybar három havonta változó szezonális menüsorral várja a kikapcsolódni vágyókat.
A tavasz a megújulás és frissesség időszaka, a Sárközi Marcell vezette csapat ezért is választotta az új italsor kialakításához kultúrtörténeti inspirációnak a virágokat és a hozzájuk kapcsolódó mítoszokat.
Sárközi Marcell (Fotó – Makai Károly Életem Képeken
„Salvatore Calabrese, a világ egyik leghíresebb bártendere szerint minden jól működik mindennel, ha megtalálod a megfelelő arányokat. Ezt a szemléletet követve alkottuk meg a High Note Skybar merész, kilenc tételből álló tavaszi menüjét. Ezekkel a koktélokkal azonban nem csak az érzékeinket, de a szellemünket is kényeztethetjük – mondja Sárközi Marcell, a High Note Skybar bármenedzsere.
Szokatlan ízvilág, meglepő textúra, virágokat idéző színvilág – ezek jellemzik a High Note Skybar koktéljait, melyek megalkotásánál házi készítésű alapanyagokat is használtak. A virágok latin neveit viselő italköltemények a görög és római mitológia világába vezetnek.
Játékos, finoman fűszeres koktél a Hyacinthus, mely a tavasz és az újjászületés istene Hyakinthos alakját idézi meg. Hyakinthost szerelme, Apollón véletlenül halálra sebezte egy eltévedt diszkosszal, az ifjú földre hulló véréből serkentek az első jácintok. Történetük a világ egyik legnagyobb zeneszerzőjét, Wolfgang Amadeus Mozartot is megihlette, aki tizenegy évesen komponálta meg első színpadi művét, az Apolló és Jácint című operát. A Hyacinthus koktél megalkotásánál Sárközi Marcellék a gluténmentes whiskyt és gyógynövénylikőrt klasszikus tavaszi ízekkel kombinálták: a metélőhagymás vermut mellett a mustár is megjelenik ebben az igazán meglepő koktélban.
Az olümposzi istenek eledele volt az örök ifjúságot és halhatatlanságot adó ambrózia. A virágok nyelvén az odaadást, a szerelmet szimbolizálja, míg a viktoriánus időkben a kölcsönös szerelem jelentésével ruházták fel a napraforgók családjába tartozó növényt, az Ambrosia trifidát. A High Note Skybar Ambrosia koktélját a mangó, a maracuja és a mézvíz kölcsönös szeretete és tölgyfahordó érleléssel készülő száraz fino sherry eleganciája tesz isteni itallá.
Ambrosia (Fotó – Balkányi László)
A rózsa az egyik legősibb növényünk – egyidős az emberiséggel, civilizációk fejlődésének és bukásának volt tanúja. A görögök úgy tartották, Aphrodité szerelme, Adonisz véréből sarjadtak a piros rózsák, Rómában pedig a szerelem istennője, Vénusz virágaként tisztelték és vele köszöntötték a tavaszt, de Ámor szárnyait is rózsalevelekkel, nyilát pedig rózsatüskékkel ábrázolták. A vadrózsa által szimbolizált szenvedély és bátorság jellemzi a mezcal alapú Rosa Canina koktélt is. Igazi karakterét a grapefruit a cordial, a kardamom, a chili és egy csepp édes vermut adja meg. Az első korty édesen magával ragadó, de a lecsengése füstös és enyhén csípős. Pont olyan megbabonázó, mint az első szerelem.
Népi bölcsességek is megelevenednek a poharakban: a háromszínű árvácskáról úgy tartják, a hűség virága. A Viola tricolor koktél is az elköteleződést jelképezi: meg kell érni, hogy megszeressük az unicum keserűségét, de ha megértjük, akkor örök hűséget fogadunk neki. Az Unicum Riserva az Ugni Blanc szőlő párlatából készülő prémium ginnel, a G’Vine-nal és egy leheletnyi édes vermuttal közösen alkot tökéletes triót.
Viola (Fotó – Balkányi László)
Az orchidea a szépség őrzője, a krémes-keserű ízvilágú gin alapú Orchid koktél is valódi elixír, hisz a hozzá használt matcha tea magas antioxidáns tartalma nemcsak fiatallá varázsolja a bőrt, de stresszcsökkentő hatással is bír.
Orchid (Fotó – Balkányi László)
A tavasz hírnöke, a tisztaság és ártatlanság virága a százszorszép, amit a halhatatlan szerelem jelképnek is tartanak. A Bellis perennis koktélt is ez a tisztaság jellemzi: a zöldteával fuzionált vermutnak a piros ribizli pálinka és a kellemesen száraz bodza tonik ad izgalmas, frissítő ízt.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |