Jócskán tombol a strandszezon, melyhez a fürdőzés mellett a finom falatok is hozzátartoznak. De lehet egészségesen enni egy strandon? Létezik olyan étel a kínálatban, amivel tápláljuk és nem mérgezzük szervezetünket?
Lángos, hekk, palacsinta
Ha megnézzük a kínálatot a strandokon, akkor nem éppen az egészség az a szó ami eszünkbe jut. Ezek az ételek általában olcsó, és tápanyag szegény alapanyagokból készülnek, nagyobb részük feldolgozott, kész, vagy félkész termék. A lángos, a strandok kínálatának elengedhetetlen eleme például rendkívül megterhelő szervezetünk számára. A kétes minőségű finomlisztből készült tészta bő olajban sütve rendkívül megterhelő emésztőrendszerünk és érrendszerünk számára. Az édességekről nem kell külön beszélni, a magas kalóriatartalmú, cukros desszertek, mint a palacsinta, gofri, fagylalt nem csak megterhelőek, de tápanyagszegény ételek, melyek a vércukor és inzulin szintünk hintáztatása mellett jótékony hatást nem fejtenek ki. A hőségben egy ilyen megterhelést még inkább nehezen viselhetünk, így nem csoda ha egy lángos-palacsinta kombináció után nehézkesnek érezzük magunkat. De a büfé kínálatból tudunk olyat választani, ami nem megterhelő, és nem egészségtelen?
Egy kis odafigyelés
A nyers zöldségek, saláták, és a jó minőségű sült húsok nem sok helyen szerepelnek a kínálatban, de szerencsére egyre több helyen találkozhatunk kézműves hamburgerekkel, ahol már a hús mellett a zsemlék minőségére is figyelnek. Ezek sokkal jobb alternatívák, mint a kétes fűszerezésű gyrosok a melegben gyorsan romló joghurtos öntettel. A halételek a természetes vizek melletti strandokon elérhetőek, így ezeket érdemes választani, hiszen ha grillezett, és nem panírozott ételről van szó, akkor könnyen emészthető és fehérjedús, egyszóval jó választás. A hekk a nagy klasszikus, és bár hal, de mégis lisztes bundában bő olajban sütik ki, így nem a legjobb alternatíva, de ha megszabadítjuk a bőrétől, már egy lépéssel közelebb kerültünk az egészségesebb vonalhoz. Az ételek mellé köretnek a sültkrumpli és fehérkenyér helyett egy jó minőségű savanyúság, kovászos uborka kitűnő választás. Kicsit hűsít is, és könnyíti az emésztési folyamatokat is.
Alternatív megoldások
A strand nem kell, hogy az étkezésről szóljon, így sokan csak nagyon keveset esznek egy-egy strandolás alkalmával. A nagy melegben amúgy is kevesebb ételt kíván a szervezetünk, így a gyümölcsök, könnyű szendvicsek otthoni bekészítése is megoldhatja ezt a problémát. Egy hűtőtáskába dobozokba előre bekészíthetjük a család számára az egész napos ennivalót. Gyümölcsöket, salátákat, szendvicseket. Ennek nagy előnye, hogy az alapanyagokat mi magunk tudjuk kiválasztani, valamint jóval olcsóbban is jövünk ki ilyenkor. De mit is tegyünk a hűtőtáskába? Friss idény gyümölcsöket, kevés olajos magvat, szendvicseket jó minőségű kovászolt kenyérből, adalék mentes húsárúval, vagy ha húsmentes, akkor finom zöldség krémmel megkenve.
Frissítők
A büfék kínálatában is lehet találni olyat mi tényleg frissítő és nem csak nevében az. A közkedvelt üdítőitalok sajnos nem tartoznak ide. A szénsavas cukros vagy édesítőszeres üdítők szomjoltásra nem alkalmasak, inkább csak növelik plusz vízigényünket, hiszen a bennük lévő cukrok, és egyéb adalékanyagok feldolgozásához, és kivezetéséhez szervezetünk még több folyadékot fog igényelni. A rostos üdítők is nagymennyiségű cukrot tartalmaznak, a legtöbb hozzáadott cukrot is. A 100%-os gyümölcslevek is magas cukortartalmúak, hiszen koncentrátumból készülnek, így 3 dl baracklében annyi barack cukortartalma található amennyit nem tudnánk egyszerre elfogyasztani egészben. Az alkholok szintén nem segítik a felfrissülést. Hűsítően hathat egy csapolt sör, de a tűző napon gyorsan kifejti mellékhatását, így sokkal rosszabb állapotba kerülhetünk tőle, mint amekkora az élvezeti értéke volt. A legjobb választásnak a víz és a tea bizonyulnak. A citrommal ízesített víz kifejezetten jó választás, hiszen a citrom savanykás íze még inkább szomjoltó hatású. Szóval a hűtőtáskába inkább víz kerüljön vagy üres hideg tea, mint gyümölcslé és alkohol.
- Ez is érdekes lehet: Folyadékpótlás nyáron: Mit, mennyit, mikor?
Persze a fentiek nem azt jelentik, hogy soha nem engedhetünk meg magunknak egy lángost, egy palacsintát, vagy egy üdítőt. Ha nyaralunk, pihenünk, akkor nem szeretünk megvonni magunktól semmit. De ha igyekszünk évközbe nodafigyelni étkezésünkre, akkor ne a nyaralás alatt akarjuk kiéni magunkat, és degeszre tömni a legmegterhelőbb ételekkel. Egy-egy alkalomtól nem lesz problémánk, de egy héten át a mindennapos lángos, hamburger, és fagylalt fogyasztás, nem csak közérzetünkre hat, hanem a tükörben és a mérlegen is megmutatkozik. Könnyű egy-két hét alatt lerombolni a tavasszal megszenvedett strandformát. Találjuk meg az arany középutat, és akkor nem lesz hiányérzetünk, de megőriztük egészségünket is.
További érdekességekért, és életmód tanácsadásért keresd a WINTEAM csapatát!
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
A Hubble és a JWST megerősítette: fogalmunk sincs, hogyan tágul a világegyetem
Ilyen fát még nem láttál – káposztadíszek a Vecsési fenyőn
Mi történne egy közeli csillagrobbanáskor a Földdel?
Meglepő modellváltás: gazdasági társasághoz kerül a BME
6 európai karácsonyi vásár, ahová néhány óra alatt eljuthatsz Budapestről
Moszkvában bújtatja bukott szövetségesét Putyin