Az orvosok egy olyan fehérjét azonosítottak a vérben, amelyről úgy vélik, hogy korai figyelmeztetője lehet a cukorbetegség és a rák lehetséges kialakulásának, imertette a Guardian.
A svéd és kínai kutatók több mint 4.500 középkorú felnőtt két évtizedes egészségügyi adatait elemezték egy malmöi diéta és rákkutatás során. Azt találták, hogy azok, akiknél magas egy, a vérben található fehérje, a prosztazin szintje, majdnem kétszer nagyobb eséllyel szenvednek cukorbetegségben, mint azok, akiknél a legalacsonyabb.
A vizsgálatba bevontak egy részénél már kialakult a cukorbetegség, így a tudósok azt vizsgálták, hogy a későbbiekben kiket diagnosztizáltak szintén ezzel a betegséggel. Kiderült, hogy azoknál, akiknek a prosztazinszintjük magas volt, 76 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség.
Dr. Xue Bao, a kínai Nanjing Egyetem Orvostudományi Karának társkórházában végzett kutatás alapján íródott tanulmány szerzője szerint a prosztazin potenciális új „kockázati marker” a cukorbetegségnél, de a rák okozta halálozásnál is, különösen a magas vércukorszintű embereknél.
A prosztazin számos szerepet játszik a szervezetben, például szabályozza a vérnyomást és a vérmennyiséget, valamint gátolja a magas vércukorszint által táplált daganatok növekedését. Míg a 2-es típusú cukorbetegségről ismert, hogy növeli bizonyos rákos megbetegedések, köztük a hasnyálmirigy-, máj-, bél- és méhnyálkahártya-daganatok kockázatát, ezek biológiai mechanizmusai korántsem tisztázottak.
A prosztazin és a cukorbetegség közötti kapcsolat vizsgálata után a kutatók azt tanulmányozták, hogy a magas fehérjeszintű embereknél nagyobb-e a rák kockázata.
A Diabetologia című folyóiratban közzétett anyag szerint a magas prosztazinszintű pácienseknél 43 százalékkal nagyobb az esély a rák kialakulásának.
A tanulmány szerint a magas prosztazin- és vércukorszinttel rendelkező résztvevőknél szignifikánsan nagyobb volt a rákos halálozás esélye. A prosztazinkoncentráció duplázódásával 24 százalékkal nőtt a kockázat azoknál, akiknél nincs magas vércukorszint, és 139 százalékkal a magas vércukorszintűeknél.
„Különös figyelmet kell fordítani ezekre a személyekre” – írják a szerzők.
Nem világos, hogy a magas prosztazinszint szerepet játszik-e magában a betegségben, vagy pusztán biológiai marker, amely az állapot kialakulásával fokozódik. A szerzők szerint az egyik lehetőség, hogy a prosztazinszint a magas vércukorszint csökkentése érdekében nő, ám a szervezet nem képes a termelődését megállítani vagy visszafordítani.
“A cukorbetegség és a rák közötti összefüggést nem ismerjük eléggé, és ez a fehérje lehet a kapocs a két állapot között” – mondta Gunnar Engström professzor, a Lundi Egyetem tanulmányának vezető szerzője.
“Most meg kell vizsgálnunk, hogy a prosztazin milyen mértékben van ok-okozati összefüggésben ezekkel a betegségekkel, vagy hogy értékes markere-e a megnövekedett kockázatoknak” – tette hozzá a tudós.
“Lehetséges lenne azonosítani azokat az egyéneket is, akiknél megnövekedett a cukorbetegség és a rák kockázata, és javaslatokat és intézkedéseket tehetnénk a betegség kialakulásának megelőzésére.”
Mivel az eredmények egyetlen város lakóitól származnak, előfordulhat, hogy az eredmények nem vonatkoztathatóak a szélesebb lakosságra. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a prosztazint fagyasztott vérből nyerték ki, és csak egy alkalommal, valamint nem tudtak különbséget tenni a cukorbetegség különböző típusai között.
Jessica Brown, a Diabetes UK munkatársa a következőket mondta: „Tudjuk, hogy kapcsolat van a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok között, és ez a tanulmány azt sugallja, hogy egy bizonyos fehérje, a prosztazin szintje mindkettőhöz kapcsolódik.
„Ha jobban megértjük azokat a testen belüli változásokat, amelyek a cukorbetegség és a rákos daganatok kialakulásához vezetnek, a tudósok megtalálhatják annak a módját, hogy hogyan védjék meg az embereket ezektől a súlyos állapotoktól, de még mindig sok felfedeznivaló van a témában.
“További kutatásokra van szükségünk annak kiderítésére, hogy a prosztazin közvetlen szerepet játszik-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában és a rák végzetes kimenetelében a magas vércukorszinttel rendelkező embereknél.”
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |