Hatalmas pofont kapott a laboratóriumi hús az igazitól
A UC Davis kutatói megdöbbentő felfedezést tettek, amely megváltoztathatja a laboratóriumban termesztett hús megítélését.
Egy még véleményezésre váró tanulmányban részletesen kifejtették, hogy a hús alternatívájának környezeti hatása “nagyságrendekkel” nagyobbnak tűnik, mint a boltban kapható marhahúsé, amely már önmagában is nagyon környezetszennyező élelmiszer a jelenlegi termelési módszerekkel.
Ha ez a kutatás megerősítést nyer, akkor az eredmények lesújtóak lehetnek. A laboratóriumban termesztett hús, amelyet sokáig az állatok levágása nélkül előállított hústermékek zöldebb alternatívájának tekintettek, károsabb lehet a környezetre, mint azok a termékek, amelyeket helyettesíteni próbálnak.
Mégsem a mesterséges hús a megfelelő alternatíva?
“Eredményeink arra utalnak, hogy a mesterségesen megalkotott hús nem eredendően jobb a környezet számára, mint a hagyományos marhahús” – mondta Edward Spang, az UC Davis egyetemi docense közleményében. “Ez nem csodaszer.”
Szerencsére a kutatók szerint létezhetnek hatékony módszerek arra, hogy hosszú távon jelentősen csökkentsék ezt a szénlábnyomot. Ennek köszönhetően még nem kell lemondanunk a jövőben az állatbarátabb táplálkozási formáról.
A mesterséges hús előállításának valamennyi szakaszában a hagyományos marhahúshoz képest a szükséges energiaciklust és az üvegházhatású gázok kibocsátását értékelve megállapították, hogy a mesterséges hús globális felmelegedési potenciálja, ami a CO2-kibocsátás kilogrammban mért környezeti mérőszáma, körülbelül 4-25-ször nagyobb, mint a boltokban kapható marhahústermékek átlaga.
Az egyik legnagyobb hátrány az, hogy nagymértékben finomított tápközegre van szükség, amelyek a sejtek szaporodását laboratóriumi körülmények között lehetővé teszik.
“Ha a vállalatoknak a tápközeget gyógyszeripari szinten kellene megtisztítaniuk, az több erőforrást használ fel, ami aztán növeli a globális felmelegedés lehetőségét” – mondta a közleményben a vezető szerző, Derrick Risner. “Ha ezt a terméket továbbra is a “gyógyszeripari” megközelítéssel állítják elő, akkor az rosszabb lesz a környezetre nézve és drágább, mint a hagyományos marhahústermelés.”
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tavaly engedélyezte a mesterséges húsok értékesítését az Egyesült Államokban. A Futurism cikkének írásakor azonban még nem árusítottak ilyen termékeket az országban.
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Emberi szuperhősök? Léteznek – a tudósok vizsgálják őket
Egy orvos elmondta, hogy altatásban valójában nem alszol – sokkal ijesztőbb
Magyar tartalékos katonák belekóstoltak a fagyos ukrán front lövészárok valóságába – képek, videó
Lenyűgöző kivilágítással indult el a Miskolci Adventi Fényvillamos – Nézze meg itt kívül-belül
Amerika sürgeti Ukrajnát, hogy 18 évre csökkentsék a mozgósítási korhatárt
2000 éves felfedezés: pszichedelikus rituálékhoz használták a mágikus tárgyat