Abszurd történet: medvehúst evett az amerikai család, de pórul jártak

Nem úszta meg szárazon a barbecue-t az amerikai család, akik rosszul átsült medvehúst ettek.

Nem tudhatjuk, mi motiválta a családot, hogy ilyen „egzotikus” fogáshoz nyúljanak, de a kulináris felfedezés három ember kórházlátogatásába került.

Mi történt a furcsa „ínyencekkel”?

A történet akkor kezdődött, amikor egy 29 éves férfit 2022 júliusában kórházba szállítottak néhány igen kellemetlen tünettel: erős izomfájdalmakkal, szem körüli duzzanatokkal és lázzal, nem is beszélve az immunrendszer sejtjeinek intenzív reakcióiról.

Azonban másodszor is kórházba kellett kerülnie, hogy megemlítse az orvosoknak azt a szokatlan étkezést, amelyet néhány nappal korábban a családjával evett, írja az IFLScience.

Hogyan került medvehús a családi asztalra?

Ezen a találkozáson a család egyik tagja egy kanadai vadászút maradványait hozta magával – fekete medvehúsból készült kebabot. Nem a szokásos grilltakarmányról lévén szó, a család állítólag nehezen tudta megállapítani, hogy a hús megsült-e vagy sem, a sötét színe miatt. Utólag visszatekintve, itt tanácsos lett volna letenni a fogásról.

Ehelyett a húst eleinte nyersen szolgálták fel, mielőtt az emberek észrevették és átsütötték.

Szembe kellett néznie az ostobasága következményeivel

Amikor kiderült, hogy a férfi elfogyasztotta a medvehúst, az orvosok azt gyanították, hogy egy ritka emberi trichinellózis szemtanúi voltak. Ez a különösen kellemetlen betegség a parazita Trichinella orsóférgek által okozott fertőzés eredménye, amelyek lárvái számos vadon élő állatban megtalálhatók.

Amint az emésztőrendszerbe kerülnek, a lárvák felnőnek, és lerakják saját bébiférgeiket, amelyek behatolnak az izmokba, és olyan tüneteket okoznak, mint amilyeneket a medvehúst evő ember tapasztalt. Esetenként a fertőzés veszélyesebbé válhat, ha a férgek elérik a szívet, a tüdőt vagy a központi idegrendszert.

Ezek a lárvák nem csak problémákat okoznak, hanem elég ellenállóak is.

Erre senki nem gondolt?

A medvére vadászó családtagot valójában figyelmeztették a trichinellára – a kanadai és alaszkai feketemedvék legalább 1-24 százalékánál jelen van –, de azt mondták neki, hogy a hús lefagyasztása elpusztítja a parazitákat.

Csakhogy a „bölcs” tanácsadó tévedett, és a jövőbeli családi összejöveteleket valószínűleg kissé kínossá tette. A medvehúsban általában előforduló trichinellafajok túlélik a fagyasztást, ami különösen akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a hús mikroszkópos elemzése bőven bukkant fel csavargó lárvákra.

Családi ügy

A család további öt tagja is megbetegedett trichinellózis tüneteivel, közülük hárman, köztük egy 12 éves, kórházba kerültek – igaz, nem mindenki evett a húsból. A vizsgálatok során kiderült, hogy mellé főtt zöldségeket ettek.

Szerencsére mind a hat családtag meggyógyult, a három kórházban kezelt tag az albendazol parazitaellenes kezelést követően, a többi tag pedig kezelés nélkül. A medvére vadászó családtagnak azt tanácsolták, hogy szabaduljon meg a megmaradt hústól.

Ha valaki ezek után is kíváncsi a medvehúsra

Ha ez a mese a parazita féregfertőzésről nem elég ahhoz, hogy valakit eltántorítson a medvehús evésének gondolatától, a CDC azt javasolja, hogy tegyenek intézkedéseket a keresztszennyeződés elkerülésére, és biztosítsák a hús „megfelelő főzését” – ez azt jelenti, hogy a hús belsejét legalább 74°C-ra fel kell melegíteni.

De még jobb, ha távolról elkerüljük.

Ez is érdekelhet:

Forrás: