Abszurd történet: medvehúst evett az amerikai család, de pórul jártak
Nem úszta meg szárazon a barbecue-t az amerikai család, akik rosszul átsült medvehúst ettek.
Nem tudhatjuk, mi motiválta a családot, hogy ilyen „egzotikus” fogáshoz nyúljanak, de a kulináris felfedezés három ember kórházlátogatásába került.
Mi történt a furcsa „ínyencekkel”?
A történet akkor kezdődött, amikor egy 29 éves férfit 2022 júliusában kórházba szállítottak néhány igen kellemetlen tünettel: erős izomfájdalmakkal, szem körüli duzzanatokkal és lázzal, nem is beszélve az immunrendszer sejtjeinek intenzív reakcióiról.
Azonban másodszor is kórházba kellett kerülnie, hogy megemlítse az orvosoknak azt a szokatlan étkezést, amelyet néhány nappal korábban a családjával evett, írja az IFLScience.
Hogyan került medvehús a családi asztalra?
Ezen a találkozáson a család egyik tagja egy kanadai vadászút maradványait hozta magával – fekete medvehúsból készült kebabot. Nem a szokásos grilltakarmányról lévén szó, a család állítólag nehezen tudta megállapítani, hogy a hús megsült-e vagy sem, a sötét színe miatt. Utólag visszatekintve, itt tanácsos lett volna letenni a fogásról.
Ehelyett a húst eleinte nyersen szolgálták fel, mielőtt az emberek észrevették és átsütötték.
Szembe kellett néznie az ostobasága következményeivel
Amikor kiderült, hogy a férfi elfogyasztotta a medvehúst, az orvosok azt gyanították, hogy egy ritka emberi trichinellózis szemtanúi voltak. Ez a különösen kellemetlen betegség a parazita Trichinella orsóférgek által okozott fertőzés eredménye, amelyek lárvái számos vadon élő állatban megtalálhatók.
Amint az emésztőrendszerbe kerülnek, a lárvák felnőnek, és lerakják saját bébiférgeiket, amelyek behatolnak az izmokba, és olyan tüneteket okoznak, mint amilyeneket a medvehúst evő ember tapasztalt. Esetenként a fertőzés veszélyesebbé válhat, ha a férgek elérik a szívet, a tüdőt vagy a központi idegrendszert.
Ezek a lárvák nem csak problémákat okoznak, hanem elég ellenállóak is.
Erre senki nem gondolt?
A medvére vadászó családtagot valójában figyelmeztették a trichinellára – a kanadai és alaszkai feketemedvék legalább 1-24 százalékánál jelen van –, de azt mondták neki, hogy a hús lefagyasztása elpusztítja a parazitákat.
Csakhogy a „bölcs” tanácsadó tévedett, és a jövőbeli családi összejöveteleket valószínűleg kissé kínossá tette. A medvehúsban általában előforduló trichinellafajok túlélik a fagyasztást, ami különösen akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a hús mikroszkópos elemzése bőven bukkant fel csavargó lárvákra.
Családi ügy
A család további öt tagja is megbetegedett trichinellózis tüneteivel, közülük hárman, köztük egy 12 éves, kórházba kerültek – igaz, nem mindenki evett a húsból. A vizsgálatok során kiderült, hogy mellé főtt zöldségeket ettek.
Szerencsére mind a hat családtag meggyógyult, a három kórházban kezelt tag az albendazol parazitaellenes kezelést követően, a többi tag pedig kezelés nélkül. A medvére vadászó családtagnak azt tanácsolták, hogy szabaduljon meg a megmaradt hústól.
Ha valaki ezek után is kíváncsi a medvehúsra
Ha ez a mese a parazita féregfertőzésről nem elég ahhoz, hogy valakit eltántorítson a medvehús evésének gondolatától, a CDC azt javasolja, hogy tegyenek intézkedéseket a keresztszennyeződés elkerülésére, és biztosítsák a hús „megfelelő főzését” – ez azt jelenti, hogy a hús belsejét legalább 74°C-ra fel kell melegíteni.
De még jobb, ha távolról elkerüljük.
Ez is érdekelhet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Megtalálhatták a Tejútrendszer ősi, ‘gonosz ikertestvérét’?
Félelmetes videó mutatja be a különböző kategóriájú hurrikánokat, és azt, hogy milyen pusztításra képesek
Így szigorított a NAV 2024-ben: könnyebben minősíthetnek kockázatos adózónak
Lerobbant az orosz kémhajó NATO-területen, a dánok és egy vontatóhajó kísérték vissza
Nobel-díjat kapott a mesterséges intelligenciáért, közben pedig retteg saját találmányától
Innen indultak a 20. századi Nobel-díjas tudósaink