Ezek a 3600 éves múmiák a világ legrégebbi sajtjával vannak bekenve
A kínai Tarim-medencében felfedezett múmiák fejét és nyakát egy egészen eddig ismeretlen anyag borította. Most a kutatók hosszas vizsgálódás után rájöttek, hogy a világ legrégebbi sajtjában voltak megfürösztve ezek az ősi halottak.
Sajttal bekent múmiák
A Live Science beszámolója szerint azt az eddig titokzatos fehér anyagot, amelyet a Kínában talált 3600 éves múmiákon találtak, a világ legrégebbi sajtjaként azonosították a szakértők. Először mintegy húsz évvel ezelőtt találták meg a matériát a Kína északnyugati részén, a Xiaohe temetőben eltemetett múmiákon.
Mostanra a DNS-tesztek kimutatták, hogy az anyag kefir sajt volt, egy probiotikus lágy sajt, amelyet tehén- és kecsketejből készítettek több ezer évvel ezelőtt
– áll a szeptember 25-én a Cell folyóiratban megjelent tanulmányban.
A sajt különféle baktérium- és gombafajokat tartalmazott, többek között a Lactobacillus kefiranofaciens és a Pichia kudriavzevii fajokat, amelyek a mai kefirmagokban is megtalálhatók. Ezek a kefirmagok “szimbiotikus kultúrák”, amelyek baktériumok és élesztőgombák keverékéből állnak, és a tejet fermentálják sajt készítése céljából, hasonlóan a “kovászindítóhoz” – olvasható a tanulmányban.
A világ legősibb sajtja
“Ez a világon eddig fellelt legősibb sajt” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Qiaomei Fu, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia paleontológusa és kutatója.
“Az olyan élelmiszerek, mint a sajt, rendkívül nehezen maradnak meg évezredeken át, így ez egy ritka és értékes lelet.”
Fu hozzátette, hogy “az ősi sajt részletes vizsgálata segíthet jobban megérteni őseink étrendjét és kultúráját.” A szakértők arra is rájöttek, hogy a L. kefiranofaciens baktériumtörzsek hasonlóságot mutatnak a tibeti eredetű törzsekkel. A baktériumok génjeinek szekvenálásával a tudósok “nyomon követhetik a probiotikus baktériumok fejlődését az elmúlt 3600 év során” – áll a tanulmányban.
“Megfigyelésünk szerint a kefirkultúra Kína északnyugati részén, a Hszincsiang régióban már a bronzkor óta virágzik” – mondta Fu. “Ezzel megismerhetjük, hogyan fejlődött egy baktérium az elmúlt 3000 évben. Sőt, a tejtermékek vizsgálata révén világosabb képet kaphatunk az ősi emberi életmódról és a világgal való kapcsolatukról.” Az sajnos azonban továbbra sem világos, hogy miért kenték be a múmiákat sajttal.
A sajtos múmiákról készült képeket ITT tekinthetők meg.
Érdemes elolvasni:
- Nagy méretű, fejlett földművelő társadalom maradványaira bukkantak Észak-Afrikában
- A tisztálkodás történelme: Mit használtak az emberek a szappan megjelenése előtt?
A kiemelt kép illusztráció.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Mi történik, ha eltűnnek a csúcsragadozók? Teljes ökológiai katasztrófa…
A Naprendszer hóemberholdja: Dinkinesh és Selam
A Pitești börtön: Románia legkegyetlenebb átnevelő börtöne volt
3 ókori technológia, amiket mai napig nem sikerült teljesen megfejteni
A régészeknek jó okuk van arra, miért nem nyitják fel Kína első császárának sírját
Az univerzum rejtélyes, ötödik alapvető ereje a Föld körüli aszteroidákra is hatással lehet