Sokkal hamarabb is eljuthatott a koka Európába, mint ahogy a történészek eddig gondolták

Dél-Amerika nyugati térségeiben az őslakos közösségek több ezer éve használnak kokalevelet gyógyászati és rekreációs céllal. Azonban csak 1859-től vált igazán ismertté Európában, amikor Friedrich Gaedcke német vegyész a koka cserje leveleiből kivonta a mára híressé vált hidroklorid sót.

Most pedig egy új elemzés mutatta ki, hogy már 200 évvel korábban is ismerték a növény hatásait Európában.

A koka cserje hatóanyagát találták meg két vizsgált maradványban

A Milánói Egyetem és az IRCCS Ca’ Granda alapítvány kutatói a Journal of Archaeological Science folyóiratban publikált tanulmányukban számoltak be arról, hogy egy 17. századi kórház közelében eltemetett két agymaradványban a növény hatóanyagait, köztük kokaint, benzoilekgonint és higrint azonosítottak.

Ez utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy ezek a milánói reneszánsz korabeli emberek vagy az amerikai őslakosokhoz hasonlóan rágták a leveleket, vagy kokateát fogyasztottak közvetlenül haláluk előtt.

múmiák olaszország kokain koka cserje Dél-Amerika
A múmiák koponyáin talált nyomok arra utalnak, hogy haláluk előtt valamilyen formában kokát fogyasztottak. Journal of Archaeological Science

A Popular Science szerint a milánói Ospedale Maggiore a 17. századi Európa egyik híres kórháza, amely sok éven át fogadta a betegeket, és a kórház közelében egy nagy temetőt is kialakítottak az elhunytak elhelyezésére, ahol mára mintegy 10 ezer ember maradványai találhatók.

Ezek tanulmányozása segít a reneszánsz és a kora újkorban élt emberek mindennapjainak megismerésében. 2023-ban egyébként mákgubó nyomokat is találtak a kriptában, amely az ópiumhasználatot, valamint a korábban nem dokumentált kannabiszfogyasztást is bizonyítja ebben az időszakban.

A növényről korábban úgy vélték, csak a 19. században érkezett meg Olaszországba. Azonban a Ca’ Granda kriptában talált két múmián végzett vizsgálat alapján a kutatók most már azt állítják, hogy a kokalevél használata már a 1600-as években is jelen volt Európában.

Morbid oka is lehetett annak, miért fogyasztották a növényt

A spanyol tengerészek már a dél-amerikai érkezésükkor is ismerték a koka hatásait, a 16-17. századi tengeri kereskedelemnek köszönhetően pedig az egzotikus növények iránti érdeklődés Európában a többszörösére nőtt, különösen Milánóban, amely akkoriban Spanyol uralom alatt állt.

A tanulmány készítői jelenleg még nem tudják, hogy milyen mértékben terjedhetett el a növény a lakosság körében, sem azt, hogy milyen arányban használták gyógyászati vagy rekreációs célokra. A testek temetkezési helye alapján valószínű, hogy szegényebb emberekről lehet szó, akik esetleg az étvágycsökkentő hatása miatt fogyaszthatták a kokalevelet.

Érdemes elolvasni:

Source: