Hack Barnabás, a Costes Downtown séfje és a „Ma apa főz” című könyv szerzője abban segít, hogy az ünnepi főzés ne csak az anyukák dolga legyen. Könyvében egyszerű, érthető receptekkel ad bátorságot az apukáknak, hogy ők is magabiztosan beálljanak a tűzhely mellé – akár életük első komolyabb fogásával is.
Most egy igazi klasszikust oszt meg: hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval, amely egyszerre hozza a magyar ünnepi hagyományok ízeit és a fine dining érzetét. Elegáns előétel karácsonyra, szilveszterre vagy bármilyen különleges alkalomra – ráadásul otthon is elkészíthető, ha lépésről lépésre követjük a séf útmutatását.

Ünnepi recept: Hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval
Hozzávalók
Hozzávalók – terrine:
- 600 g hízott kacsamáj
- 30 g kakaópor
- 5 csipet só
- frissen őrölt bors
Hozzávalók – kakukkfüves körtechutney:
- 4 db körte
- 0,5 dl tokaji aszú bor
- 2 ek cukor
- 3 szál kakukkfű
Tálaláshoz:
- friss kalács (vagy más édeskés, puha kenyérféle)
A kacsamáj előkészítése
- A hűtőből kivett kacsamájat vágódeszkára tesszük, és letörjük a kisebb felét.
- A máj közepén futó nagyobb eret óvatosan eltávolítjuk. Ujjunkkal követjük végig, hogy minél többet ki tudjunk szedni belőle, de a máj ne essen szét teljesen.
- Az erektől megtisztított májat körülbelül hüvelykujjnyi darabokra vágjuk.
- Sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a fűszerezés.
Feltekerés konyharuhába
- Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát – olyat válasszunk, amit nem öblítővel mostunk, mert átveheti az étel az illatát.
- A májdarabokat a konyharuhára halmozzuk, majd kézzel henger alakba rendezzük.
- A konyharuhát jó szorosan feltekerjük, és feszes henger formájúra igazítjuk.
- Nem bontjuk le, hanem a két végét spárgával elkötjük, és középen is 3–4 helyen átkötjük, hogy főzés közben ne tudjon kinyílni.
Rövid főzés, jeges fürdő
- Egy nagy lábosban vizet forralunk.
- A forrásban lévő vízbe óvatosan beletesszük a konyharuhába tekert májat, és 1,5 percig főzzük.
- Azonnal hideg vízbe tesszük 5 percre.
Ha mindent jól csináltunk, látni fogjuk, hogy a konyharuhán keresztül a zsír egy része kifolyt, belül pedig egy szép, összefogott májhenger maradt.
Formázás, pihentetés
- Kivesszük a májat a konyharuhából, szétterítjük a darabokat.
- Megszórjuk kakaóporral, és kézzel óvatosan átforgatjuk, hogy a kakaó mindenhol bevonja. A kakaó finom, enyhén kesernyés íze szépen ellensúlyozza a máj gazdagságát.
- A májat egy tetszőleges formába tesszük, és lenyomkodjuk, hogy tömör terrine legyen belőle. Alternatívaként fóliára téve is feltekerhetjük henger alakúra – így szép, kerek szeleteket kapunk majd.
- Hűtőbe tesszük legalább 2–3 órára, amíg teljesen meg nem dermed, és szépen szeletelhetővé válik.
Kakukkfüves körtechutney elkészítése
- A körtéket meghámozzuk, majd nagyjából 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a cukrot, amíg karamellizálódni kezd – ügyeljünk, hogy ne égjen meg.
- Ráöntjük a tokaji aszút (a karamell ilyenkor felhabzik), majd hozzáadjuk a körtekockákat.
- Hozzátesszük a kakukkfűszálakat egészben.
- Addig főzzük, amíg a körte megpuhul, de nem fő teljesen szét.
- Lehúzzuk a tűzről, kivesszük a kakukkfűszálakat, és hagyjuk a chutneyt teljesen kihűlni.

Tálalás
- A jól lehűtött terrine-t ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- Friss, lehetőleg enyhén édeskés kalácsot kínálunk mellé.
- A tányérra egy szelet kacsamáj terrine kerül, mellé egy kanál kakukkfüves körtechutney és a friss kalács.
Ez a fogás egyszerre hozza a magyar hízott kacsamáj hagyományát és a modern, letisztult séfkonyha világát. Látványos, elegáns, mégis otthon is elkészíthető – pont olyan, amivel egy apa (vagy bárki a családból) könnyen ünnepi hőssé válhat a konyhában.
Ez is érdekes lehet:
A Pho leves története és Budapest top 10 helye ahol megkóstolhatod
A világ legrégebbi ismert receptjei a babilóniai agyagtáblákon
Forrás:


