Hoztunk egy ünnepi hízott kacsamáj receptet, amit otthon is megcsinálhatsz

Hack Barnabás, a Costes Downtown séfje és a „Ma apa főz” című könyv szerzője abban segít, hogy az ünnepi főzés ne csak az anyukák dolga legyen. Könyvében egyszerű, érthető receptekkel ad bátorságot az apukáknak, hogy ők is magabiztosan beálljanak a tűzhely mellé – akár életük első komolyabb fogásával is.

Most egy igazi klasszikust oszt meg: hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval, amely egyszerre hozza a magyar ünnepi hagyományok ízeit és a fine dining érzetét. Elegáns előétel karácsonyra, szilveszterre vagy bármilyen különleges alkalomra – ráadásul otthon is elkészíthető, ha lépésről lépésre követjük a séf útmutatását.

Hack Barnabás séf, Costes Downtown
Hack Barnabás séf, Costes Downtown

Ünnepi recept: Hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval

Hozzávalók

Hozzávalók – terrine:

  • 600 g hízott kacsamáj
  • 30 g kakaópor
  • 5 csipet só
  • frissen őrölt bors

Hozzávalók – kakukkfüves körtechutney:

  • 4 db körte
  • 0,5 dl tokaji aszú bor
  • 2 ek cukor
  • 3 szál kakukkfű

Tálaláshoz:

  • friss kalács (vagy más édeskés, puha kenyérféle)

A kacsamáj előkészítése

  1. A hűtőből kivett kacsamájat vágódeszkára tesszük, és letörjük a kisebb felét.
  2. A máj közepén futó nagyobb eret óvatosan eltávolítjuk. Ujjunkkal követjük végig, hogy minél többet ki tudjunk szedni belőle, de a máj ne essen szét teljesen.
  3. Az erektől megtisztított májat körülbelül hüvelykujjnyi darabokra vágjuk.
  4. Sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a fűszerezés.

Feltekerés konyharuhába

  1. Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát – olyat válasszunk, amit nem öblítővel mostunk, mert átveheti az étel az illatát.
  2. A májdarabokat a konyharuhára halmozzuk, majd kézzel henger alakba rendezzük.
  3. A konyharuhát jó szorosan feltekerjük, és feszes henger formájúra igazítjuk.
  4. Nem bontjuk le, hanem a két végét spárgával elkötjük, és középen is 3–4 helyen átkötjük, hogy főzés közben ne tudjon kinyílni.

Rövid főzés, jeges fürdő

  1. Egy nagy lábosban vizet forralunk.
  2. A forrásban lévő vízbe óvatosan beletesszük a konyharuhába tekert májat, és 1,5 percig főzzük.
  3. Azonnal hideg vízbe tesszük 5 percre.

Ha mindent jól csináltunk, látni fogjuk, hogy a konyharuhán keresztül a zsír egy része kifolyt, belül pedig egy szép, összefogott májhenger maradt.

Formázás, pihentetés

  1. Kivesszük a májat a konyharuhából, szétterítjük a darabokat.
  2. Megszórjuk kakaóporral, és kézzel óvatosan átforgatjuk, hogy a kakaó mindenhol bevonja. A kakaó finom, enyhén kesernyés íze szépen ellensúlyozza a máj gazdagságát.
  3. A májat egy tetszőleges formába tesszük, és lenyomkodjuk, hogy tömör terrine legyen belőle. Alternatívaként fóliára téve is feltekerhetjük henger alakúra – így szép, kerek szeleteket kapunk majd.
  4. Hűtőbe tesszük legalább 2–3 órára, amíg teljesen meg nem dermed, és szépen szeletelhetővé válik.

Kakukkfüves körtechutney elkészítése

  1. A körtéket meghámozzuk, majd nagyjából 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a cukrot, amíg karamellizálódni kezd – ügyeljünk, hogy ne égjen meg.
  3. Ráöntjük a tokaji aszút (a karamell ilyenkor felhabzik), majd hozzáadjuk a körtekockákat.
  4. Hozzátesszük a kakukkfűszálakat egészben.
  5. Addig főzzük, amíg a körte megpuhul, de nem fő teljesen szét.
  6. Lehúzzuk a tűzről, kivesszük a kakukkfűszálakat, és hagyjuk a chutneyt teljesen kihűlni.
Hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval
Hízott kacsamáj terrine kakukkfüves körtechutneyval

Tálalás

  1. A jól lehűtött terrine-t ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  2. Friss, lehetőleg enyhén édeskés kalácsot kínálunk mellé.
  3. A tányérra egy szelet kacsamáj terrine kerül, mellé egy kanál kakukkfüves körtechutney és a friss kalács.

Ez a fogás egyszerre hozza a magyar hízott kacsamáj hagyományát és a modern, letisztult séfkonyha világát. Látványos, elegáns, mégis otthon is elkészíthető – pont olyan, amivel egy apa (vagy bárki a családból) könnyen ünnepi hőssé válhat a konyhában.

Ez is érdekes lehet:

A Pho leves története és Budapest top 10 helye ahol megkóstolhatod

A világ legrégebbi ismert receptjei a babilóniai agyagtáblákon

Forrás:

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük