Bejgli recept – így lesz tökéletes a karácsonyi kedvenc

Diós és mákos bejgli: a magyar karácsonyi asztal egyik legfontosabb szereplője. De hogy készítsük, hogy biztosan ne repedjen szét? Mutatjuk!
Illata összekapcsolódik az ünnepek meghittségével, íze pedig sokak számára gyermekkoruk egyik kedvenc emlékét idézi. A klasszikus diós és mákos változat szinte elmaradhatatlan, mert ezek az ízek adják vissza leginkább a bejgli hagyományos jellegét, de ma már számtalan ízben találkozhatunk vele. Bár a sütemény elkészítése nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárkinél elkészülhet a repedésmentes és pont ideális arányban megtöltött bejglit.
A tészta alapjai
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg hideg vaj
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- csipet só
A jó bejgli tésztájának egyik legfontosabb feltétele, hogy a vaj hideg legyen, mert így lesz a tészta omlós és nem túl rugalmas. A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és morzsoljuk el, amíg finom, homogén állagot nem kapunk. A megcukrozott langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, majd dolgozzuk a lisztes keverékhez a tojássárgájával és a cukrokkal együtt. Gyúrjunk gyors mozdulatokkal sima tésztát. Ha elkészült, fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. Ez a pihentetés garantálja, hogy könnyen nyújtható, mégis stabil maradjon.

Diós töltelék elkészítése
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- kb. 1 dl tej
A diós töltelék akkor lesz igazán finom, ha sűrű, de könnyen kenhető. Ehhez a darált diót keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd forrázzuk le meleg tejjel. A narancshéj friss, könnyed aromát ad, amely tökéletesen ellensúlyozza a dió töménységét. A tölteléket hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a tésztára kerülne, mert így a bejgli szép egyben marad, nem fog szétrepedni.
Mákos töltelék elkészítése
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- mazsola, citromhéj vagy fahéj ízlés szerint
- kb. 1 dl tej
A mákos töltelék a bejgli másik klasszikusa. A darált mákot keverjük össze a cukrokkal és a vaníliás cukorral, majd meleg tejjel sűrítsük be. A mazsola és a citromhéj teljesen ízlés szerint adható hozzá: van, aki több mazsolát szeret, más inkább citrusosabb ízvilágot részesít előnyben. A mákos töltelék legyen krémes és jól kenhető, mert így lesz igazán egységes a bejgli belseje.

A bejgli formázása
A pihentetett tésztát osszuk két vagy akár négy részre, attól függően, mekkora rudakat szeretnénk. Lisztezett felületen nyújtsunk belőle téglalap alakú lapot. Fontos, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor a töltelék könnyebben kifolyik, és a tészta is könnyebben kiszakad. A tölteléket egyenletesen kenjük el a tésztán, ügyelve arra, hogy a széleken maradjon egy kisebb perem. Óvatosan tekerjük fel a rudakat, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A tökéletes máz titka
A klasszikus márványos, fényes külső két lépésben készül. Először kenjük le a rudakat tojássárgájával, majd tegyük félre és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután jöhet a tojásfehérje, amely a jellegzetes márványos mintát alakítja ki. A máz száradásától függ, hogy sütés közben mennyire reped vagy marad sima a tészta, ezért érdemes türelmesnek lenni.
Sütés és pihentetés
A bejglit 180 °C-on, előmelegített sütőben süssük 30–35 percig. A sütés végére gyönyörű aranybarna színt kap, és finom illat tölti be a konyhát. A legfontosabb szabály: a bejglit hagyjuk teljesen kihűlni. A meleg bejgli könnyen törik, ezért érdemes legalább néhány órát vagy akár egy egész éjszakát pihentetni, mielőtt szeleteljük.
Ez is érdekelhet:
- Összeszedtük milyen fényvillamosokkal, fényvonatokkal, fénybuszokkal utazhatsz az ünnepi időszakban
- Hoztunk egy ünnepi hízott kacsamáj receptet, amit otthon is megcsinálhatsz
Forrás:

