Borneó Malajziához tartozó részén, egy part menti kikötővárosban, a helyi uralkodók egykori székhelyén nyitott magyar éttermet egy Reni és Gábor, akik gyermekükkel együtt költöztek az egzotikus egyenlítői szigetre. A helyi magyar különlegességben nemcsak a hagyományos hazai ízeket kóstolhatod meg, hanem segíthetsz is, illetve ha bajban vagy, Te magad is segítséget kaphatsz.
Piton az útszélen
Reni és Gábor hihetetlen kalandjáról a Szeretlek Magyarország számolt be. A magyar pár 2022-ben döntött úgy, hogy miután keresztül-kasul bebarangolták a szigetet, a Sarawak állabeli Kuching városában szeretnének letelepedni a „Sarawak My Second Home” program segítségével. Ám gyermekük nem kapta meg időben a tanulói vízumot, aminek következtében csak 2023-ban tudtak a szigetre költözni.
Elmondásuk szerint az egész környéken ők az egyetlen európaiak, így mindenki köszön nekik. Mivel ők is nyitottak voltak a helyiek megismerésére, ezért az ott lakók is tárt karokkal, kedvesen fogadták őket. Igaz, a természettel meg kellett küzdeniük nekik is. Nem számít egyedinek, hogy egy hatalmas erdei csótány szalad át előttük, vagy a helyi WhatsApp-csoportban egy útszéli pitonról írnak, amire érdemes vigyázniuk az iskolába igyekvő gyerekeknek.
Szerencsére nem érte őket baleset és rövidesen barátokra is szert tettek, egyikőjüknek pedig annyira ízlettek a hagyományos magyar ízek, hogy azt javasolta, nyissanak egy helyi magyar éttermet.

Beszerezhetetlen a paprika
A pár soha nem foglalkozott vendéglátással. Reni gyógyszerkutatóként, Gábor pedig húsz évig a Nemzeti Nyomozó Irodánál dolgozott. Ennek ellenére belevágtak a barát segítségével, így született a Paprika Paradise. A névvel ellentétben azonban a nálunk alapnak számító TV paprikát nem tudják beszerezni, így marad a kaliforniai paprika, mint ételalap. Emellett például kovászos kenyeret vagy tejfölt is maguknak kell elkészíteniük, ha azt akarják, hogy vendégeik ízletes, jó minőségű ételt kapjanak, a helyi változatok minősége, ízvilága ugyanis nem kielégítő.
- Meghitt ragyogás a Matild Palotában: Ünnepi ajánlatok az adventi időszaktól Szilveszter estéig

Eszik vagy isszák a nokedlit?
A menün számos itthon ismerős magyar specialitás és hagyományos étel szerepel, mint a gulyás, a csirkepörkölt nokedlivel, a hortobágyi palacsinta, a tárkonyos csirkeraguleves, vagy éppen a vegetáriánus paprikás krumpli. A desszertek közül lehet zserbót is kürtős kalácsot is rendelni. Tisztelve Malajzia muszlim vallásosságát, disznóhúsból készült ételeket nem árusítanak, így minden helyi gond nélkül betérhet hozzájuk.

Elmondásuk szerint a helyiek vegyesen, de többségében pozitívan fogadták az új éttermet. Furcsa, de a helyi ízvilághoz képest a magyar konyha sokkal könnyedebb, a maláj és a kínai konyha remekei ugyanis meglehetősen olajosak és cukrosak.
- Top karácsonyi ajánlatok Budapesten: Ünnepi menüsorok és elviteles lakomák a város legjobb éttermeiből
Különleges kuriózum a magyar étterem
A malájok többsége őszintén elcsodálkozik a nokedlin, a többség pedig összönti az uborkasalátát a pörkölttel. Ezért a tulajok egyik fő célja az edukálás, amikor csak tehetik elmondják, hogyan is érdemes fogyasztani a magyar konyha specialitásait.

Elmondásuk szerint a magyar közösség helyben parányi, de akik vannak, rendszeresen ellátogatnak hozzájuk, mint ahogyan a turisták is.
Reni és Gábor célja, hogy az étterem önműködővé váljon és nekik ne kelljen vele foglalkozni, ám ez most még lehetetlennek tűnik. Egyelőre még veszteséget termel, tehát mindketten be kell álljanak.
Segítenek, akin csak tudnak
A helyi magyar étterem fontos társadalmi missziót is képvisel. A budapesti Billog étteremmel együttműködésben ők is árusítják az Angel Shot koktélt, aminek a segítségével bántalmazott személyek nyerhetnek segítséget. Ehhez helyi szervezetekkel és a rendőrséggel is szorosan együttműködnek a tulajdonosok. Emellett a vendégeknek van arra is lehetőségük, hogy egy másik vendégnek is fizessenek valamit a saját rendelésükön túl. A nyugtát feltűzik az Angyaltáblára és aki rászorul, csak leszedi és beváltja a kasszánál.
Reni és Gábor egyelőre nem tervezi a hazaköltözést. Azt mondják, addig maradnak, ameddig Kuching hozzáad valamit a lelkükhöz és tudnak fejlődni. Arra viszont nem vennének mérget, hogy tíz év múlva is ott lesznek még.
További, éttermekkel kapcsolatos híreinkért kattints.
Forrás:

