Mi az a műhús, és miért akarják betiltani Magyarországon még a megjelenése előtt?
A magyar kormány jogszabályban tiltaná a laboratóriumi körülmények között előállított hús előállítását és forgalmazását, megelőzve a termék hazai megjelenését. Noha az Európai Unió jelenleg sem engedélyezi a műhús (vagy más néven laborhús) értékesítését, két vállalkozás kérelme már elbírálás alatt áll az Európai Bizottságnál.
A törvényjavaslat részletei
Az Országgyűlés elé került törvényjavaslat a műhús előállítását és forgalmazását általános tilalom alá helyezné, egyedül az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás jelentene kivételt, írja az Index. A laborhús fogalmát a javaslat az alábbiak szerint határozza meg: „állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék”.

Illusztráció. Kiemelt kép: depositphotos.com
Az agrárminiszter álláspontja
Nagy István agrárminiszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi hús veszélyezteti az emberi egészséget, a környezetet, valamint a hagyományos mezőgazdasági termelést. „Semmi sem indokolja, hogy ilyen módon hozzunk létre emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket,” jelentette ki. A miniszter szerint ez a technológia a termőföldtől független, ami hosszútávon veszélyeztetheti a vidéki életformát és a húgazdasági struktúrákat.
Nagy István arra is rámutatott, hogy az ilyen termékek elterjedése gazdasági bizonytalanságot okozhat a húsiparban és a mezőgazdaságban, miközben az előállításuk környezeti hatásai sem teljesen ismertek. A miniszter szerint nem tudjuk pontosan, mekkora a laborhús karbonlábnyoma, és milyen hosszútávú egészségügyi hatásai lehetnek.
Etikai és közegészségügyi aggályok
A kormány több aggályt is megfogalmazott a laboratóriumi hús kapcsán. Egyrészt nem garantálható, hogy ezek a termékek hosszútávon biztonságosak a fogyasztók számára. Másrészt szerintük a műhús előállítása is állati sejtek kivételével kezdődik, ami kérdésessé teszi, hogy ez valóban állatbarát megoldás-e. Gazdasági kockázatként hozták fel azt, hogy az élelmiszeripari monopóliumok megerősödhetnek, ami a kisebb mezőgazdasági termelők rovására mehet. Emellett fontosnak tartották megjegyezni, hogy a hagyományos állattartás és a legelőgazdálkodás hozzájárul a szén-dioxid megkötéséhez, ezt a laboratóriumi termelés pedig nem pótolja.

A világ első tenyésztett hamburgerhúsa (itt még sütés nélkül) egy londoni sajtótájékoztatón 2013. augusztus 5-én. A tenyésztett hústerméket a Maastrichti Egyetem Mark Post által vezetett tudóscsoportja fejlesztette ki 250 000 euróból. Fotó: Wikimedia Commons
Az EU-ban is napirenden van a műhús engedélyezése
Jelenleg az Európai Bizottság két laboratóriumi hústermék engedélyeztetését vizsgálja. Egy francia cég laboratóriumi kacsamájat, míg egy holland vállalkozás mesterséges szarvasmarhazsírt szeretne forgalomba hozni. A magyar kormány azonban előre lépne, és már a lehetőség megjelenése előtt jogszabályban tiltaná az ilyen termékeket.
A műhús kérdése világszerte megosztja a közvéleményt. Míg egyesek fenntartható és környezetbarát alternatívának tartják, addig mások, köztük a magyar kormány is, a hagyományos mezőgazdaság, a vidék és a termőföld szerepének meggyengülésétől tartanak.
Érdemes elolvasni:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy ősi egyiptomi múmia döbbenetes titka írhatja újra az emberiség történelmét
Ha minden jól megy, erre az egzotikus helyszínre repülhetünk majd rövidesen Budapestről
Akár 1000 fekete lyuk is lehet az otthonunkban egy elképesztő felfedezés szerint!
A MÁV a legnagyobb hőségben hagyta cserben az utasait
A halott pulzárok centiméteres „hegyeik” miatt bocsáthatnak ki rádióhullámokat
Meghökkentő: Gyermekek ellen elkövetett súlyos bűncselekmények rázták meg Magyarországot