Az elméletek szerint a 35 °C-os nedves hőmérséklet szab határt az ember szélsőséges hőséghez való alkalmazkodóképességének. Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a gyorsuló éghajlatváltozást kísérő, folyamatos hőhullámok. Bár az elméleti 35 °C-os nedves hőmérsékleti küszöbérték fiziológiai elveken alapul, azt empirikus adatokkal nem tesztelték. A Journal of Applied Physiology szaklapban megjelent tanulmányban egészséges, fiatal felnőttek tűrőképességét vizsgálták kutatók. A kapott adatok sajnos nem igazán biztatóak.
Az emberi szervezet által maximálisan tolerálható hőmérséklet nem pusztán a hőmérőn látható értéktől függ. Kritikus a levegő páratartalma is. Számos kutatás azt mutatja, hogy a kettő kombinációja gyorsabban veszélyessé válhat, mint azt a tudósok korábban gondolták.
Aggodalomra adnak okot az egyre gyakoribbá váló magas páratartalommal együtt járó extrém hőhullámok. Korábban a 35 °C-os nedves hőmérsékletet tekintették a felső, tolerálható határnak. Ez az alábbi környezettel egyenértékű:
Elméletileg ez lenne a biztonságos felső határ, amelyen túl az emberi test már nem tudja lehűteni magát azáltal, hogy az izzadságot elpárologtatja a test felszínéről, hogy ezzel fenntartsa a stabil belső hőmérsékletet.
Egészen a közelmúltig nem tesztelték ezt a határértéket embereken laboratóriumi körülmények között. A tanulmányban elvégzett tesztek eredményei azonban még nagyobb aggodalomra adnak okot.
A kutatás során fiatal, egészséges felnőtteket toboroztak a Penn State University Noll Laboratóriumába, ahol ellenőrzött körülmények között vizsgálták a tolerálható hőstressz mértékét. A vizsgálatok betekintést nyújtanak abba, hogy a hőmérséklet és páratartalom mely kombinációi kezdenek károssá válni, még a legegészségesebb emberek számára is.
Minden résztvevő lenyelt egy, a maghőmérsékletüket mérő és továbbító apró eszközt. Ezután egy úgynevezett környezeti kamrában ültek és éppen annyit mozogtak, hogy szimulálják a mindennapi élet minimális tevékenységeit például a főzést és az evést. A kutatók lassan növelték a kamra hőmérsékletét vagy a páratartalmat, és figyelték, mikor kezdett emelkedni az alany maghőmérséklete.
A hőmérséklet és a páratartalom azon kombinációját, amikor az ember belső hőmérséklete emelkedni kezd, ’kritikus környezeti határnak’ nevezzük. E határérték alatt a szervezet képes viszonylag stabil belső hőmérsékletet fenntartani az idő múlásával. E határérték felett azonban a maghőmérséklet folyamatosan emelkedik. Hosszan tartó expozíció esetén pedig nő a hővel összefüggő egészségkárosodás kockázata.
Amikor a test túlmelegszik, a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a bőrbe pumpálja, és ez által eloszlassa a hőt. Az izzadással pedig vizet és ásványi sókat is veszít a szervezetünk. A legsúlyosabb esetben a hosszan tartó expozíció hőgutát eredményezhet. Ez egy életveszélyes állapot, amely azonnali hűtést és orvosi ellátást igényel.
A fiatal, egészséges felnőtteken elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a felső környezeti határ a korábban feltételezett 35 °C-os nedves hőmérsékletnél is alacsonyabb. Az eredmények tükrében a kutatók szerint a tolerálható felső határ inkább a 31 °C-os nedves hőmérsékletre hasonlít. Ez 31 °C-nak felel meg 100 %-os páratartalom mellett vagy egyenértékű 38 °C-kal, 60%-os páratartalom mellett.
A jelenlegi hőhullámok szerte a világon megközelítik, és akár túl is lépik ezeket a határértékeket.
Forró, száraz környezetben a kritikus környezeti határokat nem a nedves hőmérséklet határozza meg. Ekkor a test által termelt verejték szinte teljes mennyisége elpárolog, ami lehűti a testet. Az emberi izzadság mennyisége azonban korlátozott, és a magasabb levegőhőmérséklet miatt több hőt is nyerünk.
Fontos megjegyezni, hogy ezek a határértékek kizárólag a testhőmérséklet túlzott emelkedésének megakadályozásán alapulnak. Még az alacsonyabb hőmérséklet és páratartalom is megterhelheti a szívet és az egész szervezetet. Bár ezeknek a határoknak a túllépése nem feltétlenül jelenti a legrosszabb forgatókönyvet, a hosszan tartó expozíció különösen veszélyessé válhat a sérülékeny lakosság számára. Például az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az egészséges, fiatal felnőttek.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |