Ettél már szürkemarha-burgert? Most megteheted!
Az ország számos pontján szürkemarhából készült hamburgeket kínál egy magyar food truck üzletlánc.
Idén és jövőre a jelenlegi hat után további négy, magyar szürkéből készült ételeket kínáló food truck megnyitását, továbbá az ország első, szürkemarhára épülő street food gyorséttermének budapesti megnyitását tervezi a Mogyi Kft. alapító tulajdonosának cége, a Kenyeres Birtok Kft. – közölte a társaság az MTI-vel.
A Mogyi Kft. alapító tulajdonosa, Kenyeres Zoltán 2010-ben hozta létre őstermelőként a Kenyeres Birtokot Bács-Kiskun vármegye déli részén. A 152 hektár szántóföldet és 180 hektár legelőt magában foglaló gazdaságban ma a teljes magyarországi állomány mintegy hatodát, 1200 állatot tartanak, illetve dolgoznak fel saját húsüzemükben.
Gyors gyarapodás
A tavaly ősszel 250 millió forint törzstőkével alapított bajai Kenyeres Birtok Kft. az alapanyagra építve országos franchise hálózatot üzemeltet partnereivel. A minap nyílt budapestivel együtt hat, a szürkemarhák húsából készült ételeket forgalmazó mozgó vendéglátóhelyet működtet országszerte.
A jelenleg 17 embert foglalkoztató társaság idei és jövő évi tervei között szerepel az országos food truck hálózat tíz egységre bővítése, és első olyan street food gyorséttermének megnyitása Budapesten, ahol szürkemarha ételeket kínálnak.
Ínyenceket várnak
Elsősorban olyan fogyasztókra számítanak, akik a természetességet, a különleges kulináris élményeket és a prémium minőségű utcai ízeket keresik és értékelik a magyar hagyományokat. Termékeik közül a legnépszerűbb a saját nevelésű marhából készülő szürkemarha hamburger. A hamburgerbucik szintén a vállalkozás saját pékségében sülnek – tették hozzá.
A magyar tulajdonú, több mint 500 főt foglalkoztató, bajai székhelyű, élelmiszeripari termékek főként rágcsálnivalók, sós és fűszeres magvak előállításával foglalkozik. A leányvállalatai révén 27 országban is jelen lévő Mogyi Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2023-ban 5,8 milliárd forint bevételt termelt.
Milyen a szürkemarha húsa?
A rövid válasz: kóstold meg, és megtudod. Ugyanis meglehetősen megosztó.
A magyar szürke húsa, már első pillantásra jól megkülönböztethető a többi marhahústól, színe sötétebb, állaga szárazabb, rostosabb, jól látszik a finom márványozottsága, fogyasztása segít az egészség megőrzésében. A rostok között kevesebb zsírt tartalmaz, de nagyobb arányban vannak jelen benne a telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega 6). Ezek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében, írja a Széles Hősüzlet.
A szürkemarha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a többi húsmarha fajtáénál, ezért főzéskor nagyon kevés vizet ad le, így kevésbé esik össze.. Sokan azért kritizálják, mert túl száraz, mások egyszerűen nem ismerik, nem tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet igazán finoman elkészíteni.
Régi hagyományok
Érdekesség, hogy a 15-18. századig Európa hússzállítói voltunk, legfőbb exportcikkünk a szürkemarha volt. A nyugati városok mészárosai csak ezt a kiváló minőségű húst vásárolták, még a római pápa is szürkemarhát evett. A fajta a múlt században majdnem kipusztult, de újabban a létszámuk növekvőben van, és a pápát is ismét Magyarország látja el szürkemarha hússal.
Ez is érdekelhet:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon
Elképesztő: a gízai nagy piramisnak nem 4, hanem 8 oldala van
3200 évvel ezelőtt több civilizáció is egyszerre, rejtélyes módon hullott szét
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm