Visszatér az ország legjobb cukrászdája -képek
Három egymást követő évben lett az ország legjobb cukrászdája a Málna The Pastry Shop, most pedig a belvárosban folytatja történetét.
A Málna 2018-ban nyitotta meg első üzletét Óbudán, és gyorsan az ország egyik legelismertebb cukrászdája lett. Három egymást követő évben is elnyerte a Dining Guide „Év Cukrászdája” címet. A Bécsi úti üzlet 2025. szeptember 7-én zárt be, de nem végleg: a cukrászda hamarosan új helyszínen, a belváros szívében folytatja működését.
Óbudáról a belvárosba költözik a Málna
A bécsi úton működött hét éven át a Málna The Pastry Shop, ahol minden sütemény egy apró, gondosan komponált műalkotásként jelent meg a pultban. Szeptember elején a tulajdonosok, Kolonics Zoltán és Varga Ágnes bejelentették, hogy az óbudai üzlet bezár, a pultok kiürülnek, a megszokott hely immár üresen marad. Nem sokkal később azonban közösségi oldalukon bejelentették az újranyitást.
A Málna október közepétől a belváros szívében, a Hercegprímás utca 17. alatt nyílik meg újra. Az új elhelyezkedés segít abban, hogy a cukrászda közelebb kerüljön a főváros pezsgő központjához, és a törzsvendégek mellett a külföldi turisták is könnyebben megtalálják.
A művészi látásmód és a szakmai fegyelem találkozása a cukrászdában
A Kolonics Zoltán és Varga Ágnes által irányított cukrászda a francia desszertkészítési technológiák és a magyar klasszikusok kreatív ötvözésével vált ismertté. Minden egyes recept mögött ott a szakmai tapasztalat, a kísérletező kedv és a precizitás. Társa, Varga Ágnes egészen más területről érkezett. Balettművészként a színpad világában szerezte meg azt a fegyelmet és érzékenységet, amit ma a süteményekben kamatoztat.
Az alapanyagok beszerzésében pedig soha nem engedtek a minőségből: belga és francia csokoládék, piemonti mogyoró, brontei pisztácia, madagaszkári vanília és friss, valódi gyümölcspürék alkották a desszertek alapját. Ezek a választások persze költségesek, de a tulajdonosok kezdettől fogva kitartottak amellett, hogy csak így lehet igazán maradandót alkotni.
Széles választék, szezonális sütemények

A Málna első vegán és gluténmentes desszertje málna és étcsokoládé kombinációjára épül, könnyed és friss ízvilággal. Kép: Málna The Pastry Shop / Facebook
A kínálatban egyszerre kaptak helyet a magyar klasszikusok újragondolt változatai és a nemzetközi trendeket tükröző ízkompozíciók. A Rákóczi-túrós, az Eszterházy-torta vagy a Lúdláb elegáns, könnyedebb formában tértek vissza a pultba, miközben egzotikus kombinációk – juzu, maracuja, málna – új színt vittek a desszertek világába. 2024-ben a Michelin-gálán bemutatott Somlói-desszert lett az egyik legnépszerűbb újdonság. Emellett a Málna mindig készül szezonális ajánlatokkal is: őszi sütőtökös-halloween desszerttel, karácsonykor pedig bejglivel, gyümölcskenyérrel és ünnepi Buche de Noel tortákkal várták a vendégeket.
Az óbudai évek bebizonyították, hogy a Málna miért kiemelkedő a hazai cukrászdák közül. Egyszerre gasztronómiai műhely, közösségi pont és inspiráció a szakmának. A belvárosi újranyitással most még szélesebb közönség ismerheti meg azt a szemléletet, amelyben a desszert nem puszta édesség, hanem élmény.
Olvasd el további gasztronómiával foglalkozó cikkeinket.
Ez is érdekelhet:
- Gasztro és közösség: jön az V. Református Ízek Találkozója
- Csirkeimádók, figyelem: Újabb népszerű amerikai étteremlánc érkezik Budapestre!
- Micsoda fordulat! A cukrászdák a legnépszerűbbek idehaza, a luxuséttermek sereghajtók – hazai trendek a gasztrónómiában