• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
  • Világgazdasági válság küszöbén? IMF szerint az államadósság elszabadult, Magyarország is bajban lehet

  • Októbertől csak ujjlenyomattal és arcfelismeréssel utazhatnak sok európai országba, Magyarországra is

Csontos Bálint Csontos Bálint · 2025.09.18.
· MIX

Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

A magyar konyha három klasszikusa annyira népszerű, hogy külön fesztiválok ünneplik őket. Nyári események, téli vásárok és többnapos gasztronómiai rendezvények épültek köréjük, és minden évben hatalmas tömegeket vonzanak.

Egy étel, amit mindenki ismer és mindenki másképp főz

Manapság nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a lecsót. Bár több balkáni országban is megtalálható ez az egyszerű étel, talán sehol sincs akkora kultúrája, mint Magyarországon. A paprika, a paradicsom és a hagyma találkozásából születő fogás a nyár igazi szimbóluma lett, amelyhez mindenki a saját családi receptjét köti. Szinte lehetetlen két ugyanolyan lecsót találni: van, aki tojással sűríti, más rizzsel, tarhonyával vagy egyszerűen kenyérrel egészíti ki, és persze sokan esküsznek arra, hogy kolbász nélkül nem is igazi.

Hagyományos magyar étel lecsó fesztivál

Hagyományos magyar lecsó friss paprikából és paradicsomból. Kép: Wikimedia Commons

Érdekesség, hogy a lecsót gyakran hasonlítják a francia ratatouille-hoz. A ratatouille és a lecsó abban hasonlítanak, hogy mindkettő alapvetően zöldségalapú étel, de a ratatouille inkább padlizsánnal és cukkínivel készül, lassan párolva, míg a lecsó a paprika–paradicsom párosra épít, és gyakran kerül bele kolbász, tojás vagy rizs is.

A népszerűségét jól mutatja, hogy országszerte számos lecsófesztivált rendeznek. 2025-ben például Erdőkertesen, Zsámbokon, Pasaréten, Szentesen és Szegeden is külön esemény várja a rajongókat. A Szegedi Lecsófesztivál (szeptember 20., Prémium Piac) és a Szentesi Lecsófesztivál egyaránt az ország legnagyobb lecsós rendezvényei közé tartoznak, ahol a főzőversenyek mellett koncertek, kézműves vásárok és családi programok színesítik az eseményt.

Kocsonya egy igazi téli különlegesség

Ha jön tél, akkor vele együtt természetesen jön a házi kocsonya. Ez a hidegen fogyasztott, zselés állagú étel évszázadok óta a magyar konyha része, elsősorban sertéscsülökből, sertéskörömből, bőrből és más húsrészekből készül. Laktató, egyszerű és takarékos – régen a disznóvágások egyik klasszikus fogásaként került az asztalra, amikor minden részt igyekeztek felhasználni az állatból.

Ikonikus magyar étel kocsonya Kocsonyafesztivál Miskolc

Fokhagyma, hagyma, bors és babérlevél adják a kocsonya jellegzetes ízét. Kép: Pixabay.com

A kocsonya eredetileg Franciaországból származik, Magyarországon különösen nagy kultusza alakult ki. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való.

A legismertebb mulatságos történet a kocsonya eredetével kapcsolatban „miskolci béka” legendája:

A legenda szerint a vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné pedig lement érte a pincébe. A sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába egy béka ugrott, és benne is ragadt az ételben. Így került a vendégek elé a furcsa fogás, ami nagy derültséget keltett, és megszülte a mondást: „Pislog, mint béka a miskolci kocsonyában.”

A békás történet annyira ismertté vált, hogy idővel a Miskolci Kocsonyafesztivál gasztronómiai és kultur  jelképe lett. A Kocsonyafesztivál a 2000-es évek elején indult, és azóta évről évre egyre nagyobbra nőtt. Ma már nemcsak gasztronómiai eseményről van szó: a belvárost ilyenkor standok, koncertek, felvonulások és vásári forgatag töltik meg, miközben a kocsonya marad a fő attrakció. Az egész országból érkeznek érdeklődők, hogy részesei legyenek ennek a , amely minden évben pezsgést hoz Miskolcra.

Halászlé – magyar klasszikus ünnepi és fesztiválasztalon

A halászlé a magyar konyha egyik legismertebb fogása. A vöröses, erősen paprikás halleves eredetileg a folyóparti halászok mindennapi étele volt, később azonban széles körben elterjedt, ünnepi fogássá vált. Karácsonykor családok ezreinél kerül az asztalra, a nyári eseményeken pedig szintén központi szerepet kap.

<iframe style=”border: none; overflow: hidden;” src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvaroshonlapja%2Fposts%2Fpfbid0J8u488Ko6g9XFKA21c7seF8n1xAEjzc6YoYYFpg5zPqpxmq4jmDg52bBesDziEdzl&amp;show_text=true&amp;width=500″ width=”500″ height=”773″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>
https://www.facebook.com/varoshonlapja/posts/-bajai-hal%C3%A1szl%C3%A9f%C5%91z%C5%91-n%C3%A9p%C3%BCnnep%C3%A9ly-2025-j%C3%B6v%C3%BCnk-f%C5%91z%C3%BCnk-%C3%BCnnepl%C3%BCnk-dr-bari-bernadett-p/1266319122160202/

Több változata is van Magyarországon, legismertebb központjai Baja és Szeged. Baján a város főterén rendezett Halfőző Fesztiválon egyszerre több ezer bográcsban készítik a paprikás levet, Szegeden pedig a Tiszai Halfesztivál vált az egyik legnagyobb gasztronómiai eseménnyé. Mindkét rendezvény hatalmas tömegeket vonz, és a halászlé mellett a helyi közösségek, hagyományok ünnepe is.

Akár Baján, akár Szegeden jár az ember, a halászléfesztiválokon átélheti, hogyan válik egy étel valódi közösségi élménnyé.

Ez is érdekelhet:

  • Fél áron haraphatunk jövő héten az autentikus nápolyi pizzákból országszerte
  • Fine dining találkozik a kortárs művészettel: jubileumát ünnepli a Costes Downtown
  • Sok magyar már húst sem engedhet meg magának: borzasztó a helyzetünk az EU-ban

Kiemelt kép: Bajai Halászléfőző Fesztivál  2010 – Youtube / kontraszt 

 

Írd meg a véleményed, kattints ide és kommentelj!
fesztivál gasztronómia magyar kultúra Magyarország

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdemes elolvasni

rkk_336x280px
stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum

© 2025 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Szerver: levixdc.hu
Olvastad már?
A litvánok szerint Putyin NATO elleni teszthadműveletet indított: repülők a célkeresztben

A litvánok szerint Putyin NATO elleni teszthadműveletet indított: repülők a célkeresztben

Tovább olvasok
Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van

Tovább olvasok
<strong>„Meghaltam a World Trade Center leomlásakor” – állítja egy 7 éves kisfiú</strong>

„Meghaltam a World Trade Center leomlásakor” – állítja egy 7 éves kisfiú

Tovább olvasok
Újabb több éves csúcsokat döntöget a forint, akár világbajnok is lehet

Újabb több éves csúcsokat döntöget a forint, akár világbajnok is lehet

Tovább olvasok
Új részletek derültek ki Putyin fő ellenfelének, Navalnijnak a haláláról, akinek budapesti emlékhelyét lerombolták

Új részletek derültek ki Putyin fő ellenfelének, Navalnijnak a haláláról, akinek budapesti emlékhelyét lerombolták

Tovább olvasok
A Titanic testvérhajója is szellemhajóvá vált a mélyben

A Titanic testvérhajója is szellemhajóvá vált a mélyben

Tovább olvasok
Titkos felmérés mutatta ki Orbánék előnyét: aggódhat Magyar Péter?

Titkos felmérés mutatta ki Orbánék előnyét: aggódhat Magyar Péter?

Tovább olvasok
„Most lopják el a futárok jövőjét!” – Budapesten tiltakoznak a futárok romló munkakörülmények miatt

„Most lopják el a futárok jövőjét!” – Budapesten tiltakoznak a futárok romló munkakörülmények miatt

Tovább olvasok
Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Sokkoló titok: a Habsburg-állkapocs igazi oka a betenyészet volt!

Tovább olvasok
Kitalálod, hogy Nyugat-Magyarországon melyik vármegyében van a legtöbb gyógyvízű termálkút és gyógyfürdő?

Kitalálod, hogy Nyugat-Magyarországon melyik vármegyében van a legtöbb gyógyvízű termálkút és gyógyfürdő?

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4