Így vitte csődbe a koronavírus a Mozart-golyó gyártóját

A koronavírus okozta gazdasági hatásokat senki sem kerülheti el, a leghíresebb márkák sem. Hiába a több évszázados múlt, ha a koronavírusos lezárások miatt nem lehet eladni például a Mozart-golyókat (Mozartkugeln), akkor a fizetésképtelenség réme is ott lebeg a cég felett.

Egyszerű cukrászati termékként indult és jelképértékű, maga az országgal, Ausztriával azonosított hírneves bonbonná vált:

zöld pisztáciából készült marcipánt burkolnak finom nugátba, majd fapálcika segítségével sötét csokoládémasszába mártják.

A napi.hu vette észre, hogy fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a GPA Salzburg szakszervezetnél a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade. Ez a cég gyártja a méltán híres Mozart-golyókat. Az, hogy a vállalat milyen formában és tulajdonosi körrel működik tovább a jövőben, még nem világos, de a salzburgi üzemben a leállás 140 ember munkáját érintheti, írja a Kronen Zeitung.

Christian Schügerl, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint a vállalatot súlyosan érintette a világjárvány, ugyanis a turisták, a rendezvények, valamint az esküvők hiánya együttesen letörték a forgalmukat, hiszen a lezárások miatt hetekig zárva voltak a cukrászdák is.

Még a kormány támogatása ellenére is jelentős veszteséget könyvelhetnek el.

A jelenlegi zárlat, a nyersanyagok, az energia, a bérek és a logisztikai költségek, valamint a csomagolóanyagok jelentős költségnövekedése is komoly problémákat okoznak, ezért fizetésképtelenséget jelentettek be.

tiramisu desszert
Read also93 éves korában elhunyt a Tiramisu atyja – ismerd meg örökségét!

A Salzburg Schokolade a Mozart-golyók mellett például “nordpol” néven pékségek számára készít nugátokat, marcipánokat és ostyákat is.

A vállalat csehországi üzemét, amely édességek és élelmiszerek csomagolására specializálódott, nem érinti a fizetésképtelenség.

1890

Ausztria híres édessége Mozart szülőhelyéről, Salzburgból származik.

Mintegy 100 évvel azután, hogy a hihetetlenül tehetséges zeneszerző, W. A. Mozart élt és alkotott, Paul Fürst salzburgi cukrászmester kifejlesztette a Mozart-golyót.

Először kis marcipángolyókat formázott, amelyeket pralinékrémmel vont be, majd kis fapálcikákra szúrta őket. Ezután ezeket a golyókat meleg keserű csokoládéba mártotta, amíg egyenletes csokoládé réteggel nem vonta be őket. Így született meg a Mozart-golyó.

A vállalatot 1897-ben még “Rajsigl-Süßwarenfabrik” néven Salzburgban alapították, majd 1956-ban Grödigbe költözött.

Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs GmbH tulajdonában vannak – Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.

Fontos tudni, hogya leghíresebb Mozart-golyó gyártójáról van szó a cikkünkben, nem pedig az eredeti készítőről, aki Salzburgban a Café-Konditorei Fürstben készíti a csodás édességet.