Az alga lehet a jövő fő alapélelmiszere
A tudósok folyamatosan kutatják a mai táplálkozási szokások lehetséges alternatíváit, mellyel olcsón és egyszerűen lehetne biztosítani több milliárd ember kalóriaszükségletét, melyek közül az algafogyasztás tűnik az egyik legígéretesebbnek.
Az alga igazából nem rendszertani kategória, hanem számtalan hasonló tulajdonságú vízinövény összefoglaló neve. Mintegy 3 és fél milliárd évvel ezelőtt alakultak ki, azaz az élővilág egyik legelső képviselőjének számítanak. Megjelenésüket tekintve rendkívül változatosak, a néhány tizedmilliméterestől egészen a több száz méteres telepekig minden méretben előfordulnak.
A levegő minőségéért is ők felelnek, a légkör oxigéntartalmának jó részét ők állítják elő.
Az emberek évezredek óta fogyasztják ezeket a növényeket, az ókori társadalmak fontos tápláléka volt a közelben található tavakból, tengerekből kihalászott alga, a távol-keleten a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek az ezekből készült fogások.
A modern korban is egyre inkább kezdik (újra)felfedezni az alga áldásos hatásait, étrendkiegészítőként és a kozmetikai iparban egyre gyakrabban bukkannak fel a belőlük készített termékek.
De salátaként vagy akár főételként is mind többször kerül a tányérokra, nem érdemtelenül: rengeteg fajtája ugyanis igen ízletes és tápanyagokban rendkívül gazdag.
Egyes fajok fehérjetartalma akár a 60 százalékot is elérheti, míg mások a magas vitamintartalom miatt egyre keresettebbek. Ásványianyag-tartalmuk sem megvetendő, a bennük lévő vas például rendkívül jól hasznosul az emberi szervezetben.
Az élelmiszerkutatók és a dietetikusok egyre gyakrabban hangoztatják, hogy sokkal nagyobb mértékben kellene ezek felé az egészséges, hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló, könnyen és fenntartható módon termeszthető növényféle felé fordulni.
Számtalan ízletesebbnél ízletesebb fogás készíthető belőlük, a levesektől elkezdve a főzelékeken át a salátákig változatos étrend állítható össze belőlük, de akár szószokat vagy lisztet és készíthetünk belőlük.
A bolygó túlnépesedése, a globális felmelegedés és a helytelen növénytermesztés és állattenyésztés miatt egyre fenyegetőbbé válik a mindannyiunkat sújtó élelmiszerhiány rémképe. Földünk számos helyén már napjainkban is éhínség pusztít és ha nem változtatunk az eddigi gyakorlatainkon, belátható időn belül a fejlett társadalmak is megismerhetik a nélkülözést. Mindenképpen érdemes megfontolni ennek a remek növénynek a fogyasztását, mely kiváló élettani hatásai mellett színesebbé és változatosabbá teheti mindennapi étkezésünket.
Érdemes elolvasniMagyar húshelyettesítő termékek tarolhatnak az amerikai piacon
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Minél gyorsabban olvad az Antarktisz jege, annál több vulkánkitörésre kell számítanunk
Olyan halott csillagot észleltek kutatók, amelyről úgy gondolták, hogy nem is lenne szabad léteznie
Elképesztően részletes és finom tetoválásokat találtak 1100 éves múmiákon
A NATO-főnök szerint vagy növeljük a védelmi kiadásokat, vagy megtanulunk oroszul
Szelektív hulladék – Most akkor összeöntik vagy sem?
Román diák bántalmazta a 103 éves negyvennyolcas honvédet