• Ukrajna
  • Egyesült Államok
  • Oroszország
  • történelem
  • Daily News Hungary
hm-logohm-logohm-logohm-logo
  • Külföld
  • Belföld
  • Trend
  • MIX
  • Kult+Múlt
  • Utazás
✕
Rendkívüli hírek
Kató Alpár Kató Alpár · 2023.11.21.
· Trend

Micsoda elismerés! Egy magyar séf is bekerült a világ 100 legjobbja közé

salt budapest

Forrás: Salt Budapest

A Best Chef Awards sorozatban harmadszor lett a a világ legjobb szakácsa a spanyol Dabiz Muñoz. Minket különösen jól érint, hogy egy magyar séf is bekerült a TOP100-ba, ami a magyar gasztrónómia elismerése is egyben.  

A The Best Chef Awards 2023 zárógálájának ünnepségén kiderült, hogy immár harmadik egymást követő évben Dabiz Muñoz lett a világ legjobb séfje. A madridi Yucatán Nemzetközi Kongresszusi Központban került sor a díjátadóra, ahol megnevezték a Top 100-as lista összes tagját, sőt 10 különdíjat is kiosztottak az eseményen.

A gasztronómiai elitben 31 nemzetiség szerepelt, a legjobban Európa teljesített 54 séffel, amelyet Amerika (24) és Ázsia (17) követett. A gasztronómia fellegvára Spanyolország, hiszen 14 séfet adott a listára.

Folytatódik Dabiz Muñoz (DiverXO, Spanyolország) uralma, a szabad szellemű séfé, aki megszokta a szabályok áthágását és a kreativitás határainak kitágítását minden projektjében. A második helyezett ebben a kiadásban Albert Adrià (Enigma, Spanyolország), aki az egyik különdíjat, a Le Nouveau Chef által meghirdetett The Best Chef New Entry Awardot (magyarul: Legjobb Új Belépő Szakács díja) is elnyerte, mivel a listára való sikeres visszatérése során egyenesen a dobogóra került. A velünk szomszédos Szlovénia adta a harmadik helyezettet, Ana Roš a Hiša Franko-ban teljesíti ki magát. A tavalyi kilencedik helyről több helyet is javított, és érdekesség, hogy ismét ő a legmagasabban rangsorolt nő.

A The Best Chef Top100 2023 top 10-es listája

best chefDabiz Muñoz | DiverXO (Spanyolország)
Albert Adrià | Enigma (Spanyolország)
Ana Roš | Hiša Franko (Szlovénia)
René Redzepi | Noma (Dánia)
Andoni Luis Aduriz | Mugaritz (Spanyolország)
Rasmus Munk | Alchemist (Dánia)
Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch | Disfrutar (Spanyolország)
Joan Roca | El Celler de Can Roca (Spanyolország)
Junghyun Park | Atomix (USA)
Rodolfo Guzmán | Boragó (Chile)

Top100-as magyar séf: Tóth Szilárd

A hivatalos oldal így jellemzi Tóth Szilárd séfet: ételei szülőhelyét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét idézik, és a családias, gyermekkori nosztalgiát hívják elő, tökéletesen megformálva egy fine dining élménnyé. Szilárd séf hisz abban, hogy két dolog örök: a természet és a hagyomány.

“Nem kell semmit sem újragondolni, elég a meglévő ösvényeket járni. A lényeg, hogy ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymamák receptjeivel dolgozzunk tovább, és így új ételeket hozzunk létre, hogy a magyar gasztronómiát előbbre vigyük.”

A Salt Budapest a hagyományos magyar konyha alapjain jött létre, ahol Tóth Szilárd séf (és társtulajdonos) keze alatt konyhai gyógynövények és vadon termő növények fontos szerepet játszanak. Minden alapanyag kizárólag megbízható forrásból származik, aminek a többségét a séf maga gyűjti össze vidéken, a többit a gazdák állítják elő. Az ételekben minden frissen savanyított és erjesztett. Már számos elismerést és díjat is kapott az étterem, amelyek díjazták az ősi technikák, mint az erjesztés, a szárítás és a sózás értékének megértésére tett erőfeszítéseiket.

Tóth szilárd salt budapest restaurant

A baromfitermékek Szilárd saját családi húsmanufaktúrájából származnak Szatmárról. A magyar étkezési kultúra kiemelkedő része a kenyér, amit minden nap helyben sütik.

Érdekesség, hogy a séf az étterem közepén alkot, így a vendégek könnyen válthatnak néhány szót a házigazdákkal.

  • ez is érdekes – A szakik megmondták: ebből a húsból kellene a magyaroknak sokkal többet fogyasztania

10 különdíj

A legjobb szakácsok díjait 10 különdíjjal egészették ki a gálaesten. Az egyik ilyen különdíjat Jordi Roca kapta, aki második éve kapta meg a The Best Chef Pastry Award powered by The Lost Explorer Mezcal díjat, amelyet 2019-ben is megkapott.

Az egyik “legérzelmesebb díjat” azonban idén Ferran Adrià kapta, akit az 1983 és 2011 között az elBulliban végzett munkájával a világ gasztronómiáját forradalmasító szakember örökségéért ismertek el. A L’Hospitaletből származó zseni továbbra is inspirációt jelent a séfek új generációi számára, legendás éttermét pedig múzeummá és elmélkedési térré alakították át elBulli1843 néven.

A Best Chef Awards TOP100 séfjének a teljes listája itt található.

Ha szeretnéd segíteni a HellóMagyar munkatársainak munkáját és a független újságírást,
itt tudod támogatni az oldalunkat
Budapest gasztronómia ranglista
Megosztás

Érdemes elolvasni

  • Magyar kamera figyeli a japán fúziós reaktorban zajló folyamatokat

  • 2300 évig iszapfürdő temette be ezeket a szobrokat, tökéletes állapotban kerültek elő

  • Nagy kanállal fogyasztja az orosz tábornokokat az ukrajnai háború

  • Így néznek ki az ókori műemlékek eredeti színekben

  • 5 ma is gyakran használt testjel, amit ókori őseinktől tanultunk

  • Jaszuke, az afrikai szamuráj és különös története

Kapcsolódó cikkek

Pablo Escobar 1989-ben
2023.11.30.

30 megdöbbentő tény Pablo Escobarról, a kokainkirályról


Olvasson tovább
Fényvonatok indulnak péntektől
2023.11.30.

KÉPEK: Fényvonatok indulnak péntektől, így találkozhatsz, utazhatsz velük


Olvasson tovább
MOHU palackvisszaváltó automaták
2023.11.28.

Nagyon menők lesznek a palackvisszaváltó automaták, és még pénzt is kereshetünk velük


Olvasson tovább
mi
2023.11.28.

Hogyan lett a mesterséges intelligencia elengedhetetlen része a mindennapjainknak


Olvasson tovább

Érdemes elolvasni

stso

Adatkezelési tájékoztató

Süti (cookie) kezelése

Jogi közlemény

Szerzői Jogok

Hirdess velünk

Impresszum




© 2023 HelloMagyar. Minden jog fenntartva! | Tárhely és fejlesztés Svigelj Levente E.V
Olvastad már?
Magyar kamera figyeli a japán fúziós reaktorban zajló folyamatokat

Magyar kamera figyeli a japán fúziós reaktorban zajló folyamatokat

Tovább olvasok
2300 évig iszapfürdő temette be ezeket a szobrokat, tökéletes állapotban kerültek elő

2300 évig iszapfürdő temette be ezeket a szobrokat, tökéletes állapotban kerültek elő

Tovább olvasok
Nagy kanállal fogyasztja az orosz tábornokokat az ukrajnai háború

Nagy kanállal fogyasztja az orosz tábornokokat az ukrajnai háború

Tovább olvasok
Így néznek ki az ókori műemlékek eredeti színekben

Így néznek ki az ókori műemlékek eredeti színekben

Tovább olvasok
5 ma is gyakran használt testjel, amit ókori őseinktől tanultunk

5 ma is gyakran használt testjel, amit ókori őseinktől tanultunk

Tovább olvasok
Jaszuke, az afrikai szamuráj és különös története

Jaszuke, az afrikai szamuráj és különös története

Tovább olvasok
<b>Egy kisfiú petíciót indított az Apple ellen a megbélyegző szemüveges emoji miatt</b>

Egy kisfiú petíciót indított az Apple ellen a megbélyegző szemüveges emoji miatt

Tovább olvasok
John Rackham, a valaha volt legpocsékabb kalóz?

John Rackham, a valaha volt legpocsékabb kalóz?

Tovább olvasok
A dinoszauruszok lehetnek az okai annak, hogy nem élünk 200 évig

A dinoszauruszok lehetnek az okai annak, hogy nem élünk 200 évig

Tovább olvasok
India G20 Elnöksége – az új multilateralizmus hajnala

India G20 Elnöksége – az új multilateralizmus hajnala

Tovább olvasok
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4