Micsoda elismerés! Egy magyar séf is bekerült a világ 100 legjobbja közé
A Best Chef Awards sorozatban harmadszor lett a a világ legjobb szakácsa a spanyol Dabiz Muñoz. Minket különösen jól érint, hogy egy magyar séf is bekerült a TOP100-ba, ami a magyar gasztrónómia elismerése is egyben.
A The Best Chef Awards 2023 zárógálájának ünnepségén kiderült, hogy immár harmadik egymást követő évben Dabiz Muñoz lett a világ legjobb séfje. A madridi Yucatán Nemzetközi Kongresszusi Központban került sor a díjátadóra, ahol megnevezték a Top 100-as lista összes tagját, sőt 10 különdíjat is kiosztottak az eseményen.
A gasztronómiai elitben 31 nemzetiség szerepelt, a legjobban Európa teljesített 54 séffel, amelyet Amerika (24) és Ázsia (17) követett. A gasztronómia fellegvára Spanyolország, hiszen 14 séfet adott a listára.
Folytatódik Dabiz Muñoz (DiverXO, Spanyolország) uralma, a szabad szellemű séfé, aki megszokta a szabályok áthágását és a kreativitás határainak kitágítását minden projektjében. A második helyezett ebben a kiadásban Albert Adrià (Enigma, Spanyolország), aki az egyik különdíjat, a Le Nouveau Chef által meghirdetett The Best Chef New Entry Awardot (magyarul: Legjobb Új Belépő Szakács díja) is elnyerte, mivel a listára való sikeres visszatérése során egyenesen a dobogóra került. A velünk szomszédos Szlovénia adta a harmadik helyezettet, Ana Roš a Hiša Franko-ban teljesíti ki magát. A tavalyi kilencedik helyről több helyet is javított, és érdekesség, hogy ismét ő a legmagasabban rangsorolt nő.
A The Best Chef Top100 2023 top 10-es listája
Dabiz Muñoz | DiverXO (Spanyolország)
Albert Adrià | Enigma (Spanyolország)
Ana Roš | Hiša Franko (Szlovénia)
René Redzepi | Noma (Dánia)
Andoni Luis Aduriz | Mugaritz (Spanyolország)
Rasmus Munk | Alchemist (Dánia)
Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch | Disfrutar (Spanyolország)
Joan Roca | El Celler de Can Roca (Spanyolország)
Junghyun Park | Atomix (USA)
Rodolfo Guzmán | Boragó (Chile)
Top100-as magyar séf: Tóth Szilárd
A hivatalos oldal így jellemzi Tóth Szilárd séfet: ételei szülőhelyét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét idézik, és a családias, gyermekkori nosztalgiát hívják elő, tökéletesen megformálva egy fine dining élménnyé. Szilárd séf hisz abban, hogy két dolog örök: a természet és a hagyomány.
“Nem kell semmit sem újragondolni, elég a meglévő ösvényeket járni. A lényeg, hogy ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymamák receptjeivel dolgozzunk tovább, és így új ételeket hozzunk létre, hogy a magyar gasztronómiát előbbre vigyük.”
A Salt Budapest a hagyományos magyar konyha alapjain jött létre, ahol Tóth Szilárd séf (és társtulajdonos) keze alatt konyhai gyógynövények és vadon termő növények fontos szerepet játszanak. Minden alapanyag kizárólag megbízható forrásból származik, aminek a többségét a séf maga gyűjti össze vidéken, a többit a gazdák állítják elő. Az ételekben minden frissen savanyított és erjesztett. Már számos elismerést és díjat is kapott az étterem, amelyek díjazták az ősi technikák, mint az erjesztés, a szárítás és a sózás értékének megértésére tett erőfeszítéseiket.
A baromfitermékek Szilárd saját családi húsmanufaktúrájából származnak Szatmárról. A magyar étkezési kultúra kiemelkedő része a kenyér, amit minden nap helyben sütik.
Érdekesség, hogy a séf az étterem közepén alkot, így a vendégek könnyen válthatnak néhány szót a házigazdákkal.
- ez is érdekes – A szakik megmondták: ebből a húsból kellene a magyaroknak sokkal többet fogyasztania
10 különdíj
A legjobb szakácsok díjait 10 különdíjjal egészették ki a gálaesten. Az egyik ilyen különdíjat Jordi Roca kapta, aki második éve kapta meg a The Best Chef Pastry Award powered by The Lost Explorer Mezcal díjat, amelyet 2019-ben is megkapott.
Az egyik “legérzelmesebb díjat” azonban idén Ferran Adrià kapta, akit az 1983 és 2011 között az elBulliban végzett munkájával a világ gasztronómiáját forradalmasító szakember örökségéért ismertek el. A L’Hospitaletből származó zseni továbbra is inspirációt jelent a séfek új generációi számára, legendás éttermét pedig múzeummá és elmélkedési térré alakították át elBulli1843 néven.
A Best Chef Awards TOP100 séfjének a teljes listája itt található.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Ukrajna 2025 első felében Franciaországtól is kap vadászgépeket
Feltörtek egy 2 milliárd éves kőzetet, és életet találtak benne
Luxemburgi Erzsébet, a királyné aki királynő akart lenni
Ennek a törpebolygónak a kérge akár 90 százalékban is vízből állhat, ráadásul nincs is olyan messze
A tiltott sziget a Bengáli-öbölben, ahol az őslakosok hidegvérrel megölik a partraszállókat
TESZT: Hivatalosan is zseni, aki észreveszi a három állatot 15 másodperc alatt