Itt jártunk: reformátusok borászati találkozója – BORUM 2022 – Képek
Egy kedves meghívásnak eleget téve látogattunk el a BORUM-ra, a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Találkozójára. A három nap alatt (március 4–6.) megtudhattuk, hogy milyen borokat készítenek a reformátusok, milyen egy vallási rendezvény borral fűszerezve, ugyanakkor megismerkedhettünk a Balaton-felvidéki borvidékkel is. 2022-ben Alsóörs és Felsőörs volt a két helyszín.
Idén már kilencedik alkalommal rendezték meg a reformátusok a BORUm-ot, attól az ötlettől vezérelve, hogy a borkultúra iránt rajongókat egy csokorba gyűjtsék egyházi kereteken belül.
Ez azért is bizonyult jó ötletnek, mivel az istentiszteleteken és egyéb hagyományos eseményeken kívül fontos a híveket más programokba is bevonni, ami a közösséget építi és erősíti.
Már a 2013-ban megtartott első BORUM során érezni lehetett, hogy ennek a rendezvénynek van jövője, és erre az idei esemény is kiváló bizonyíték, hiszen ma már egy 120 fős rendezvénnyé nőtte ki magát. A főszervező ebben az évben is a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) volt.
Hol jelenik meg az egyház a borszati találkozón?
Kezdjük talán azzal, hogy az egyházi jelleg hol jelent meg a BORUM-on.
Fontos tisztázni, hogy nem csak reformátusokat szólítottak meg a szervezők, de természetesen egy ilyen rendezvényre inkább azok jelentkeznek, akik a vallás és a bor iránt is fogékonyak.
Az étkezések előtt rövid imádságok voltak, illetve pénteken és szombaton egy-egy rövid áhítattal indult a nap, míg vasárnap istentisztelettel adtak hálát Istennek a résztvevők. Emellett a résztvevők egymáshoz való viszonyulásán, a beszélgetésekben lehetett érezni, hogy ez egy egyházi rendezvény.
Külön színt varázsolt az eseménynek, hogy a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeztek reformátusok, így a Felvidéktől Erdélyig számos helyről érkeztek határon túli borászok.
Az RKK és a helyi gyülekezetek együttműködésének köszönhetően színes programot sikerült összeállítani, és aki eljött, bizonyára számos maradandó élménnyel térhetett haza. Az egész hétvégét átölelő BORUM össze is kovácsolta a társaságot, hiszen a közös szállás és az éjszakába nyúló beszélgetések (és borozások) jó alapot adtak az új barátságokhoz, vagy régebbi ismeretségek megerősítéséhez.
A szakmai résztvevők mellett sokan borszerető laikusként érkeztek a hétvégére, de ez sem jelentett gondot, hiszen mindenki fejleszteni tudta eddig ismereteit.
Péntek
A pénteki megérkezést követően este kezdődött a BORUM hivatalos programja.
A borvacsora alatt és után a résztvevők megismerkedhettek olyan neves borászokkal, mint Reitner Ferenc, Figula Mihály, Antal Bianka, Zsebők Zsigmond és Söptei Zsolt.
Remek alkalom volt, hogy kötetlen beszélgetés keretében lehessen társalogni a borról, a szőlőről és minden egyébről.
Szombat
Alsóörs és Felsőörs
Szombaton délelőtt az előadásoké volt a főszerep, így először bemutatkozott a két vendéglátó település, Felsőörs és Alsóörs. Mindkét település több százéves bortermelő múlttal rendelkezik, és a mai napig ez a meghatározó tevékenység a turizmus mellett.
Stand-up történelem óra
Ezután egy szórakoztató előadás keretében a bor magyarországi történetéről tudhattunk meg többet Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia történészének stand-up jellegű előadásában.
Katona felhívta a figyelmét a hallgatóságnak, hogy
a több százéves világhírű magyar bor mítosza nem igaz.
A világhír azt jelentette volna, hogy több földrészre is eljut a magyar nedű, de régebbi időkben logisztika és infrastruktúra nélkül nem igazán jutott el még a szomszéd városba sem az áru, Magyarországon a bort még a XIX. század elején is inkább csak a helyi piacra szánták.
Ez viszont azt is jelentette, hogy mivel nem kellett nagyon megharcolni a fogyasztókért, és nem volt kihívás, így a bortermelés technológiáját sem fejlesztették, és
csupán az 1800-as évek közepén kezdődött el a borászat fejlesztése a tudományos hozzáállás megváltozásával.
Kerekasztal beszélgetés: borászat és turitzmus a Balaton partján
A délelőtti programok lezárásaként még volt egy kerekasztal beszélgetés
„Covidon innen és túl – Milyen kihívásokat jelentett a hirtelen lezárás, kellenek-e új utak a bor piacra juttatásában?”
témában. Zila Gábor, az RKK ügyvezetőjének moderálása mellett beszélgetett Mayer Zsanett turisztikai szakértő és Gyukli Krisztián, a balatonfüredi Gyukli Pince tulajdonosa. Érdekes volt hallgatni egy családi hotellánc tulajdonosának és egy 12 évig Németországban kutatómunkát végző borásznak a gondolatait, főként a lezárások feloldása idején. A párbeszéd alatt elhangzott, hogy
a balatoni turizmus le kell vonja a tapasztalatot az elmúlt két évből, és új irányok felé kell forduljon. Ilyen lehet például a „Balaton várja a turistákat egész évben” elv, amely szerint a nyár mellett a tavaszi, őszi, sőt téli időszakban is olyan izgalmas programokkal készüljenek a turisztikai ágazatban dolgozók, hogy egész évben megérje eljönni a „magyar tengerhez”.
Gyukli Krisztián szintén fontos tapasztalatnak nevezte az elmúlt két évet, kiemelte, hogy a magyar pincészeteknek a hagyományos felfogástól eltérően egy a fenntartható és vegyszermentes gazdálkodásra kell áttérni a siker érdekében. Elmondta, hogy
a szőlőtőkék elültetése előtt már át kell gondolni, hogy milyen piacra szánják a borokat, az adott borvidékre vagy éppen dűlőre milyen éghajlat és természeti adottság jellemző, és aszerint kiválasztani a rezisztens fajtákat, amelyek az éghajlatváltozásnak és a betegségeknek is ellenáll.
Pinceséta és borvacsora
Ebéd után a BORUM résztvevői három felsőörsi borászatot látogattak meg. A „Pinceséta” alatt a csodálatos panoráma és a borkóstolásé volt a főszerep, és így látta vendégül a kisebb csoportokba osztott társaságot a Levendula Pince, Tóth Balázs pincészete és a Gelléri Pince.
Aki részt vett már több pincetúrán, az tudja, hogy bár közel vannak egymáshoz a pincészetek, mégis annyira különböző a karakterük (helyszín-bor-zene), hogy több helyet is érdemes meglátogatni.
Mindhárom borászatot csak javasolni tudjuk a borkedvelőknek.
A szombat esti borvacsora már kicsit a vasárnapról is szólt, hiszen a rég nem látott ismerősök tudták, hogy most megint jóideig nem fogják egymást látni.
Vasárnap
A BORUM tiszteletére Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tartotta a vasárnapi istentiszteletet a középkori építésű alsóörsi református templomban, majd következett az ebéd és a borverseny eredményhirdetése.
A reformátusok bora, 2022
A jelenlevő borászok összesen 88 tételt adtak le a zsűrinek, volt aki csak egy bort, volt aki többet is nevezett a versenyre. A bronz, ezüst és arany minősítések mellett a BORUM versenyén ebben az évben is kiválasztották a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány hivatalos borait.
A „reformátusok vörösbora” a Mészáros Borház Ohmerposa lett, míg a „reformátusok fehérbora” a Budaházy Fekete Kúria Kft. sárga muskotálya.
Az RKK vörösbora címet Kósik István három tenor elnevezésű terméke kapta, míg az alapítvány fehérbora Czirmai Levente szürkebarátja lett 2022-ben.
A győztes pincészetektől reprezentációs célból nagyobb tételben fog vásárolni a Magyar Református Egyház, illetve az RKK, így is segítve őket a munkájukban.
Zila Gábor, az RKK ügyvezető kihirdette a jövő évi helyszín is:
a horvátországi reformátusok fogják vendégül látni a borászati találkozót, és várhatóan Csúza lesz a központi helyszín.
A BORUM-ot minden évben március első teljes hétvégéjén tartják meg, így amennyiben a beszámolónk és a programok felkeltették az olvasóink érdeklődését, úgy jegyezzék fel,
2023-ban március 3. és 5. között találkozunk a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Találkozóján.
- Ez is érdekes lehet: Magyarország a világ legjobb borturisztikai desztinációi közé került
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Vészhelyzet: utasszállító repülők tömegeit sodorják végveszélybe az oroszok?
Letartóztatták az orosz védelmi miniszter helyettesét
Lehet, hogy az élet más bolygókon teljesen más színű, mint eddig sejtették
Egy orosz katona véletlen felvette, hogy pár lépésre tőle kilövik az egyik ágyújukat
A nyugdíj a háború és az államosítás áldozata lett
Óriási lávatavat találtak a Jupiter legvadabb holdján